Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Laššáková: Návrh na zrušenie imunity od SaS je úderom pod pás

Jana Laššáková
Jana Laššáková

BRATISLAVA - Návrh opozičnej SaS na zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov a sudcov, ktorý liberáli predložili do parlamentu, je úderom pod pás.

Dnes to povedala predsedníčka poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková s tým, že takéto neuvážené riešenie nepovažuje za šťastné. Parlament sa návrhom bude zaoberať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína 2. mája.

"Zmena ústavy si vyžaduje širšiu diskusiu. Oboznámime sa s týmito návrhmi, no teraz je to predčasné. Hodnotím to ako politický trik, aby SaS mohla deklarovať, že Smer niečo hovoril a teraz to nechce podporiť. Nepovažujem to za korektné riešenie, aby to bolo predložené ako poslanecký návrh hneď na prvej schôdzi," zdôraznila Laššáková. Pripomenula, že Ústava SR bude mať v septembri 20 rokov a zaslúži si, aby sa k nej politici správali s úctou.

Či túto novelu ústavy, ktorá je na zrušenie trestnoprávnej imunity potrebná, Smer-SD podporí, zatiaľ nie je jasné. "Teraz sa sústredíme na vládny program, tam budú tieto veci zakotvené, ale musí sa to urobiť odborne. Toto nepovažujem za profesionálne, ale za politickú propagandu. Oboznámime sa s návrhom, musíme o tom diskutovať," dodala Laššáková.

Líder Smeru-SD Robert Fico po parlamentných voľbách povedal, že je za zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov. Jeho strana však v minulosti takéto návrhy pravice, na prijatie ktorých je potrebných aspoň 90 hlasov, nepodporila. Predseda SaS Richard Sulík dnes vyhlásil, že liberáli ponúkajú vládnemu Smeru-SD svojich 11 hlasov, ktoré potrebuje na ústavnú väčšinu, aby mohol trestnoprávnu imunitu zrušiť a zároveň znížiť počet poslancov Národnej rady SR zo 150 na 100. Podľa Sulíka sa už o týchto témach dosť hovorilo a je najvyšší čas prejsť k činom.

Pripomenul, že zrušenie trestnoprávnej imunity aj zníženie počtu poslancov Smer-SD pripustil. Teraz sa preto podľa Sulíka ukáže, či sa do toho premiér Fico pustí. "Strana SaS dnes vraví, že tu je 11 hlasov, ktoré Smeru chýbajú k dosiahnutiu ústavnej väčšiny. Teraz sa ukáže, či je Robert Fico chlap," vyhlásil šéf liberálov. Situácia je dnes podľa neho taká, že keď bude čo i len trochu vôle, nemôže byť problém zmeny uskutočniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu