Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skupina na zrušenie trestnoprávnej imunity zasadne v piatok

Pavol Paśka
Pavol Paśka

BRATISLAVA – V piatok 11. mája doobeda sa po prvýkrát stretne skupina, ktorej úlohou bude sformulovať návrh znenia novely Ústavy SR a Trestného poriadku, ktorý bude upravovať trestnoprávnu imunitu poslancov. Informoval o tom dnes predseda parlamentu Pavol Paška s tým, že skupinu budú tvoriť dvaja zástupcovia z každého poslaneckého klubu.

To, ako bude návrh novely vyzerať, nie je jasné, pretože existuje široká škála alternatív „od úplného zrušenia, až po možnosti zachovania imunity na výroky v parlamente, alebo iných inštitútov ako zadržania alebo väzby poslanca,“ ozrejmil Paška.

Sám je však zástancom úplného zrušenia imunity. Pre neho je však dôležité, aby znenie novely bolo výsledkom širokej politickej dohody. Paška predpokladá, že novelu Ústavy SR a Trestného poriadku sa podarí pripraviť už na nasledujúcu júnovú schôdzu parlamentu.

Dodal, že existuje vôľa, aby novela nadobudla účinnosť už na konci augusta či začiatkom septembra. Paška vníma vytvorenie skupiny pozitívne, myslí si, že dôjde k takej zhode, že celá národná rada, všetky poslanecké kluby, budú za zmeny hlasovať.

Návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity už parlamentu predložila strana SaS, bez konzultácie s politickými partnermi. Ak by návrh SaS snemovňa zamietla, podľa znenia rokovacieho poriadku návrh v tej istej veci nemožno predložiť najmenej pol roka. Liberáli súhlasili so stiahnutím návrhu, pokiaľ dostanú od premiéra Roberta Fica verejný sľub, že imunita bude zrušená do prvého septembra.

Martin Poliačik na margo zvolania skupiny uviedol, že finálne stanovisko k tomu, či svoj návrh liberáli stiahnu, dajú až v piatok na stretnutí. Dodal, že čakali na vyjadrenie vôle zo strany Smeru, Paška vôľu prejavil, ale treba počkať na rozhodnutie klubu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu