Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda dnes odvolá Mikloša z medzinárodných finančných inštitúcií

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA – Kabinet Roberta Fica na svojej dnešnej 3. schôdzi zmení zastúpenie Slovenska v medzinárodných finančných inštitúciách, čo súvisí s výmenou vládnych garnitúr.

Bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) odvolá z troch funkcií: guvernéra v skupine Svetovej banky, guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj a guvernéra Európskej investičnej banky. Na týchto postoch ho nahradí súčasný šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD). Rovnako tak bývalý štátny tajomník Vladimír Tvaroška už nebude alternátorom guvernéra Medzinárodného menového fondu, nahradí ho súčasný štátny tajomník Vazil Hudák.

Ministri majú na stole aj návrh na dočasné jednodňové prerušenie premávky na hraničnom priechode s Ukrajinou Ubľa – Malyj Bereznyj, a to 12. mája od 1:00 do 20:00. V tomto čase bude na priechode tradičné medzinárodné kultúrne podujatie Deň priateľstva – Deň dobrosusedstva. Ide už o jeho 11. ročník a uskutočňuje sa striedavo na území Prešovského a Košického samosprávneho kraja a na území susediacej Zakarpatskej oblasti Ukrajiny.

Cieľom je vytvárať priaznivé prostredie na budovanie vzájomnej dôvery, priateľstva a porozumenia, vytváranie podmienok na nadväzovanie nových kontaktov a posilňovanie existujúcich priateľských a partnerských vzťahov slovenských a ukrajinských subjektov na rôznych úrovniach.

Prvá oficiálna zahraničná návšteva slovenských premiérov tradične smeruje do Českej republiky. Nový premiér Robert Fico ju má naplánovanú na piatok a vláda dnes bude schvaľovať zostavu delegácie. Návšteva sa uskutoční na pozvanie predsedu vlády Českej republiky Petra Nečasa. Predseda vlády Českej republiky bol na Slovensku na oficiálnej návšteve 20. júla 2010.

Počas návštevy bude Fico rokovať s predsedom českej vlády Nečasom, príjme ho aj prezident ČR Václav Klaus i ďalší ústavní činitelia. Premiéra Fica bude sprevádzať podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Obsahom oficiálnych rokovaní budú témy vzájomnej spolupráce a aktuálne európske agendy. Rokovania sa uskutočnia v Prahe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu