Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radičová: Keby som odvolala Mikloša, vláda by padla na druhý deň

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by premiérka Iveta Radičová odvolala v apríli 2011 ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) pre kauzu daňového riaditeľstva, vláda by padla na druhý deň. Radičová to vyhlásila v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Dôvody, prečo by sa tak stalo, nepriblížila.

"Minister financií je veľmi dôležitý post, nesie dominantnú zodpovednosť za celé verejné financie, a preto treba na lekárenských váhach vážiť dôvody na spochybnenie ministra financií. Postoje, či táto kauza bola klientelizmom, sa však u nás rôznia," upozornila. Na otázku, či by si odvolaním Mikloša nezískala väčšiu autoritu, Radičová odvetila, že je to len hypotéza. "To je keby. Ja som zvažovala všetky možnosti, napokon bola súťaž zrušená a odišiel šéf daňového riaditeľstva," podotkla premiérka. Napriek tomu, že Radičová mala viackrát odlišný názor, ako zvyšok vedenia SDKÚ-DS, tvrdí, že pre premiéra je podstatné dať emócie bokom a rozlíšiť, čo je dôležité pre Slovensko a občanov.

V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora uviedla, že treba rozlišovať spravodajské hry od skutočných informácií. "Nevyčítam generálnej prokuratúre to, čo sa podarilo a čo doriešila, ale to, čo nechávala otvorené alebo to zastavila. Ak chceme dôverovať v právny štát a ak chceme, aby sa trest týkal aj papalášov, potom nie je možné, že po toľkých obvineniach nie je nikto potrestaný. Preto som považovala za podstatnú hlavne zmenu zákona o generálnej prokuratúre, aby nebolo možné len tak zastaviť nejaké obvinenie," vysvetlila.

Zrejme budúcej líderke SDKÚ-DS Lucii Žitňanskej, s ktorou sa Radičová v závažných kauzách jej strany nezhodla, fandí. "Každému, kto sa rozhodne pre neľahký post, treba fandiť a vytvárať podmienky. Je to veľmi schopná politička, treba jej nechať šancu," myslí si Radičová.

Či stáli dva roky jej vlády za to, posúdia podľa jej slov občania. "Situácia pri preberaní Slovenska bola veľmi ťažká, mali sme vysoké zadlženie a bol veľký tlak na naštartovanie ekonomického rastu. Problémy dlhovej krízy boli sprevádzané prírodnými katastrofami. Boli veľké povodne, veľké požiare. Apelujem na občanov, aby vypaľovanie trávy zvažovali. Nehrajme sa s ohňom," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu