Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Frešo v najbližších dňoch oznámi, či bude kandidovať za predsedu

Pavol Frešo
Pavol Frešo

BRATISLAVA – Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo v najbližších dňoch oznámi, či bude kandidovať za predsedu SDKÚ-DS. Lucia Žitňanská už kandidatúru ohlásila.

„Rozhodnutie urobím v najbližších dňoch,“ povedal dnes Frešo. Kým pre Žitňanskú prišla zatiaľ podpora len z bratislavských miestnych zväzov, ktorými boli Petržalka, Dúbravka, Nové Mesto a Rusovce, Freša vyzývajú kandidovať zväzy z celého Slovenska, podporu pre prípadnú kandidatúru získal v 20 miestnych zväzoch. V pondelok mu vyjadrilo podporu šesť zväzov v okrese Stropkov, v Stupave, Holíči, či Skalici. Už minulý týždeň ho podporili aj v Senici, Malackách, Brezne, Revúcej, či vo Veľkom Šariši.

Miestny zväz v bratislavskom Novom Meste podľa jeho predsedu Libora Gašpierika zhodnotil nomináciou Žitňanskej jej aktivity na poste ministerky spravodlivosti. „Zhodnotili sme tiež jej pôsobenie ako krajskej predsedníčky. Na základe toho sme podporili jej kandidatúru a to aj v rámci jej predstavenia vízie fungovania strany,“ povedal pre agentúru. Novomestský zväz bude mať na májovom kongrese strany osem delegátov.

Okresná rada SDKÚ-DS v Stropkove podľa jej predsedu Jaroslava Prokopoviča odporučila svojim delegátom na kongrese, aby podporili kandidatúru Freša. Za sa vyslovilo šesť predsedov miestnych zväzov. „Poznáme ho, vie komunikovať, spravil si dobré meno, sú po ňom výsledky, vie osloviť ľudí,“ povedal Prokopovič.

Frešo tvrdí, že aj on ako ostatní členovia SDKÚ-DS sa intenzívne zamýšľa nad budúcnosťou strany. „Aká by mala byť, čo jej môžeme ponúknuť, ako by som mohol pomôcť, ako ju opäť urobiť atraktívnu pre voliča, ako komunikovať s kolegami straníkmi našimi starostami a primátormi v regiónoch. Pri hľadaní odpovedí a formulovaní téz sa budem opierať najmä o svoje skúsenosti z pôsobenia v regióne,“ uviedol. Podľa Freša skúsenosti jeho a Žitňanskej sú z hľadiska verejných funkcií rozdielne.

„Lucia Žitňanská ako bývalá ministerka presadzovala a zavádzala celoplošné opatrenia na poli justície a boja s korupciou, s ktorými som bol ja dennodenne konfrontovaný na úrovni samosprávy. Som presvedčený, že obidve tieto skúsenosti majú svoje miesto pri tvorbe novej vízie SDKÚ-DS,“ povedal. Odmieta však porovnávanie, kto by bol lepším predsedom.

„Takéto vymedzovanie je dnes predčasné a neuberá sa dobrým smerom. Ja skôr hľadám priestor, ktorý nás môže spojiť,“ povedal s tým, že ak má byť strana úspešná, musí ju viesť predseda s dobrým tímom. „SDKÚ-DS nestála na jednom človeku, ale na tíme a programe a tohto by sme sa nemali vzdávať,“ dodal.

Podľa Žitňanskej ľudia majú nárok žiadať od politikov normálne fungujúci štát a lepší život. „Nepomôže len premaľovať fasádu novými tvárami a dať si novú nálepku. Chcem dať ľuďom novú ponuku na riešenie ich nárokov a oprávnených požiadaviek. To znamená aj oveľa viac počúvať, čo potrebujú. Ponúkam modernú, otvorenú a priateľskú SDKÚ-DS, ktorá pomáha normálnym ľudom. Iba takto si opäť získame dôveru a môžeme sa stať lídrom,“ povedala Žitňanská.

Pripomenula, že už pred voľbami povedala, že je pripravená zmeniť SDKÚ-DS. „Voliči nám dali jasný odkaz, a ja ich hlas počujem. S vedomím podpory nielen od voličov, ale aj zvnútra strany sa uchádzam o post predsedníčky SDKÚ-DS. Ak sa rozhodne kandidovať ktokoľvek iný, som pripravená na otvorenú a férovú súťaž,“ vyhlásila.

V konečnom dôsledku rozhodujú o novom predsedovi delegáti na kongrese SDKÚ-DS, ktorý bude 19. mája v Banskej Bystrici. Na kongrese majú jednotlivé regionálne štruktúry zastúpenie, ktoré závisí od výsledkov parlamentných volieb. Predsedu bude voliť približne 450 delegátov, najviac, takmer sto, je ich z Bratislavy.

Ešte pred kongresom bude od 23. apríla na otvorených regionálnych predsedníctvach SDKÚ-DS priestor na diskusiu o budúcnosti strany. „Ja som pripravená hovoriť o svojej predstave. Navrhla som, aby mohli prísť všetci členovia a vypočuli si ponuky kandidátov, ak nás bude viac. Na základe toho si v každom kraji budú môcť urobiť názor, ako sa rozhodnú na kongrese," povedala Žitňanská.

Do hry o kreslo predsedu ešte môže vstúpiť aj ďalší kandidát. Mestský koordinačný výbor SDKÚ-DS v Košiciach navrhol na najvyššiu stranícku pozíciu svojho predsedu a poslanca NR SR Viliama Novotného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu