Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SDKÚ: Smer musí prvýkrát šetriť, hľadá výhovorky

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vládna strana Smer-SD doteraz nikdy nemusela realizovať úsporné opatrenia. Pri svojom prvom nástupe do vlády v roku 2006 dokonca začala hneď rozdávať.

"Teraz si to nebude môcť dovoliť. Preto je prirodzené, že hľadajú a budú hľadať výhovorky," vyhlásila v stanovisku pre médiá SDKÚ-DS.

Opozičná strana tak reagovala na dnešné vyjadrenia premiéra Roberta Fica a ministra financií Petra Kažimíra (obaja Smer-SD) o tom, že nová vláda po tej predchádzajúcej zdedila verejné financie vo veľmi zlom stave. Dokazovať to má aj vývoj za prvé tri mesiace tohto roka, kedy deficit medziročne vzrástol o pol miliardy eur.

"Minister financií Peter Kažimír veľmi dobre vie, že hotovostné plnenie štátneho rozpočtu za prvé tri mesiace roku nie je pre celoročný výsledok verejných financií v medzinárodnej metodike podstatné," upozornila SDKÚ-DS. Ak by do vývoja rozpočtu v tomto roku vláda nezasahovala, podľa strany by deficit dosiahol 4,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pôvodne naplánovaná hodnota pritom bola 4,6 %.

"Ak súčasný minister financií tvrdí, že deficit bude vyšší, mal by vedieť jasne povedať, v ktorých konkrétnych položkách by mal byť vývoj horší," dodala SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu