Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kabinet prerokuje nominantov na štátnych tajomníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministri novej Ficovej vlády sa budú na stredajšom rokovaní vládneho kabinetu zaoberať nomináciami šéfov jednotlivých rezortov na svojich štátnych tajomníkov.

Podľa zverejnených nominácií by sa v rámci ekonomických rezortov na ministerstve financií mal novým štátnym tajomníkom stať doterajší poslanec za Smer-SD v Národnej rade SR Peter Pellegrini. Na post druhého štátneho tajomníka je nominovaný Vazil Hudák, ktorý doteraz pôsobil ako v londýnskej banke JP Morgan Chase, kde mal na starosti problematiku financovania verejného sektora vo východnej Európe. Za doterajšieho ministrovania Ivana Mikloša, ktorého nahradil Peter Kažimír, na postoch štátnych tajomníkov pôsobili Vladimír Tvaroška a Branislav Ďurajka.

Novými štátnymi tajomníkmi na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) by sa mali stať Branislav Ondruš a Jozef Burian. Vyplýva to z návrhu, ktorý by mal na rokovanie vlády predložiť minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Obaja boli v minulom volebnom období poslancami Národnej rady SR. Branislav Ondruš bol podpredsedom výboru pre sociálne veci. Jozef Burian bol členom výboru pre financie a rozpočet, ktorému počas prvej vlády Roberta Fica predsedal. Počas vlády Ivety Radičovej mal rezort práce jednu štátnu tajomníčku, ktorou bola Lucia Nicholsonová (SaS).

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek navrhuje vláde na zasadnutí 11. apríla vymenovať za nových štátnych tajomníkov v rezorte Františka Palka a Andreja Holáka. Palko, ktorý je riaditeľom Inštitútu hospodárskej politiky, už vykonával post štátneho tajomníka na ministerstve financií počas prvej vlády Roberta Fica, keď rezortu financií šéfoval práve Počiatek. Holák bol vedúci služobného úradu na ministerstve dopravy počas pôsobenia ministra Ľubomíra Vážneho za prvej Ficovej vlády. Palko a Holák vo funkciách nahradia Jána Hudackého (KDH) a Arpáda Érseka (Most-Híd), ktorí boli štátnymi tajomníkmi pri predošlom ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi (KDH).

Štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva (MZ) sa má stať Viliam Čislák. Vyplýva to z návrhu uverejneného na internetovej stránke úradu vlády. Čislák od roku 2008 pôsobil ako riaditeľ Záchrannej služby Košice. V rezorte hospodárstva by mal ministrovi Tomášovi Malatinskému robiť štátneho tajomníka doterajší poslanec za Smer-SD Pavol Pavlis, ktorý predtým pôsobil ako člen dozornej rady Fondu národného majetku SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu