Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Žitňanská vyzvala Smer, aby sa zaviazal zrušiť imunitu

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská vyzvala Smer-SD, aby sa zaviazal po parlamentných voľbách zrušiť trestnoprávnu imunitu poslancov NR SR. „Je čas na výzvu, aby sa Smer zaviazal zrušiť túto imunitu,“ povedala dnes na tlačovej besede Žitňanská. Zároveň pripomenula, že zrušenie trestnoprávnej imunity pre poslancov a iných verejných činiteľov vláda Ivety Radičovej predložila do parlamentu vo forme návrhu ústavného zákona ako jeden zo svojich prvých zákonov.

„Tento zákon neprešiel hlasmi Smeru a SNS. Je to požiadavka protestujúcich, preto je tu priestor, aby tento bod bol vyriešený,“ povedala s tým, že sa stretla so zástupcami protestujúcich občanov a našli témy, o ktorých sa vedia rozprávať. „SDKÚ-DS vždy hlasovala za zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov,“ dodala v súvislosti s požiadavkou protestujúcich.

Smer-SD výzvu od Žitňanskej neprijal. "Výzva prichádza od strany, ktorá vylúčila spoluprácu so Smerom-SD. My na túto falošnú predvolebnú hru topiacej sa SDKÚ-DS neskočíme," zareagoval hovorca strany Erik Tomáš.

Prioritou pre SDKÚ-DS je aj oddelenie pozícií predsedu NS SR a Súdnej rady SR. „Je to systémová zmena, ktorá umožní v justícii koncentráciu moci zrušiť. Smer a SNS za tieto zmeny nehlasovali. Je to návrh, ktorý má podporu občanov a aj voličov Smeru,“ upozornila Žitňanská. SDKÚ-DS má tiež v programe urobiť poriadok v politických nomináciách. Modrí chcú definovať, ktoré pozície patria do nominácií a pri iných zaviesť férové výberové konania. „Je to možné. Model z justície je použiteľný,“ dodala. SDKÚ-DS chce tiež zmenu zákona o verejnom obstarávaní. „Nie je možné dnes vynútiť sankcie za nedodržiavanie zákona. Chceme odbyrokratizovať tento proces,“ povedal poslanec NR SR za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Ani k oddeleniu funkcií sa Smer-SD nehlási. "Pani ministerka tu plače na vlastnom hrobe, keďže Štefan Harabin bol do týchto funkcií zvolený na základe pravidiel prijatých práve pani Žitňanskou," zdôvodnil stranícky postoj Tomáš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu