Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žitňanská: Štát musí vytvárať prostredie na tvorbu pracovných miest

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kľúčovou otázkou, ktorá trápi verejnosť, je ako zabezpečiť na Slovensku viac pracovných miest a povinnosťou politikov je na to vytvárať vhodné právne a ekonomické prostredie.

Týmito slovami sa prihovorila podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská viac ako stovke účastníkov dnešného podvečerného predvolebného mítingu SDKÚ-DS v preplnenej klubovej sále Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši, ktorý v štýle talkshow moderovala Elena Vacvalová.
      
"Tí, ktorí prácu majú, chcú, aby im ostala a tí, ktorí prácu nemajú, chcú, aby ju dostali. Faktom však je, že dnes štát pracovné miesta nevytvára a nemá ich kde vytvárať. Naopak, ak chceme, aby štát dobre hospodáril, tak budeme možno musieť úspornejšie nakladať s prostriedkami v štátnej správe a zmenšovať počet jej zamestnancov. Z toho vychádza, že jediní, ktorí môžu vytvárať pracovné miesta, sú podnikatelia. Musíme im vytvárať také prostredie, aby u nás chceli investovať a vytvárať pracovné miesta," zdôraznila Žitňanská.
      
Potreba zachovania silného a stabilného eura nie je podľa nej v tejto súvislosti len nejaká vzdialená téma. "Konkrétnym príkladom je ohlásené rozšírenie výroby automobilky Volkswagen na Slovensku, pretože máme euro. Spoločná mena znamená pre investorov a podnikateľov nižšie náklady. Rovnako dôležité, aby vznikali nové pracovné miesta, sú zdravé financie. Táto krajina sa nesmie opätovne začať zadlžovať a dostať sa tak na grécku cestu," prízvukovala.
      
"V neposlednom rade je obrovským problémom zlá vymožiteľnosť práva. Nedá sa podnikať tam, kde nemáte garanciu vlastnej investície, čiže ochrany vlastníckeho práva a efektívneho nástroja, aby ste sa dostali k financiám, ktoré vám je niekto dlžný. Naopak, nízka vymožiteľnosť práva znamená druhotnú platobnú neschopnosť a následne i menej pracovných miest," vysvetlila úradujúca ministerka spravodlivosti.
      
Pokračovanie procesu zásadných zmien v justícii je podľa Žitňanskej nesmierne dôležité nielen kvôli tomu, aby Slovensko fungovalo ako slušná demokratická krajina. "V neposlednom rade sa o to usilujeme aj preto, aby zdravé podnikateľské prostredie motivovalo investorov na Slovensku investovať, podnikateľov podnikať a mohli tak vytvárať nové pracovné miesta," dodala Žitňanská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu