Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sulík: Dzurinda aj Mikloš by mali odísť z politiky

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Ministra zahraničných vecí a predsedu strany SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu, ale aj jeho straníckeho kolegu a ministra financií Ivana Mikloša kauza Gorila tak skompromitovala, že by mali nadobro odísť z politiky, tvrdí šéf SaS Richard Sulík.

"Mali by odísť z verejného života, Dzurinda a pán Mikloš hneď za ním," povedal Sulík v dnešnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. "Vychádzajú stále nové podozrenia voči presluhujúcim politikom, ktorí sú tu už 20 rokov, a sú tak masívne, že už na základe týchto podozrení by sa mali zbaliť a odísť keď nie navždy, tak na veľmi dlho," myslí si líder SaS. Inak podľa neho hrozí, že vznikne gorilia koalícia, ktorá bude brániť vyšetrovaniu kauzy Gorila. Ivan Mikloš by mal podľa Sulíka navyše už teraz odstúpiť z funkcie ministra financií, keďže osobne prebral politickú zodpovednosť za šéfku Fondu národného majetku, ktorú tento týždeň na návrh ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) vláda odvolala. "Nebudeme to presadzovať, ale myslím, že by sa to patrilo," doplnil Sulík.

Gorilia koalícia v zložení Smer, SDKÚ a KDH sa už dnes podľa neho pripravuje. Sulík neverí, že SDKÚ nebude spolupracovať so Smerom tak, ako to avizoval Dzurinda. Ďalší výrok Dzurindu, podľa ktorého kauza Gorila zblížila pravicové strany, je smiešny, myslí si Sulík. "Aby Gorila SDKÚ a nás zblížila, to je nejaký nezmysel," reagoval. Sulík už podľa jeho slov Dzurindovi neverí, pretože predseda SDKÚ je človek, ktorého slovo nemá štipku váhy. "Akúkoľvek dôveru voči Dzurindovi som stratil vtedy, keď porušil svoj písomný záväzok o tom, že po rozpočte bude zrušená priestupková imunita," dodal.

Strana Richarda Sulíka plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu, na ktorej chce vyzvať prezidenta, aby vymenoval Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora. To je podľa šéfa SaS dôležité aj pre vyšetrovanie kauzy Gorila. Liberáli už majú vyzbieraných potrebných 25 podpisov. Aby mohli zvolať mimoriadnu schôdzu, potrebujú zohnať ešte päť podpisov. SaS preto osloví všetky parlamentné strany. Získať podpisy však podľa Sulíka nebude jednoduché. "Aj tu vidno tú goriliu koalíciu," uzavrel.

Minister vnútra Daniel Lipšic v Na telo zdôraznil, že kauza Gorila je vyšetrovaná veľmi razantne. "Pretože si myslím, že ak by mohla politika pokračovať takýmto spôsobom za akejkoľvek vlády, tak Slovensko a jeho ľudia sa nemajú šancu dostať z krízy," dodal. Lipšic odmieta, že by mu Gorila slúžila len ako dobrá téma pred parlamentnými voľbami. "Razantné vyšetrovanie tejto kauzy výrazne znižuje moje šance byť ministrom vnútra v budúcnosti," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu