Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Focus: Matovičovi Obyčajní ľudia by získali viac hlasov ako SaS!

Igor Matovič má dôvod na radosť
Igor Matovič má dôvod na radosť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prekvapivé výsledky priniesol najnovší prieskum volebných preferencií agentúry Focus. Do parlamentu by sa podľa neho dostalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, vedené Igorom Matovičom. Dostali by dokonca viac percent, ako strana, na kandidátke ktorej sa Matovič zviditeľnil - SaS!

Najviac hlasov získal tradične Smer-SD. Volilo by ho až 43,9 percenta respondentov, čo by strane Roberta Fica prinieslo 74 poslaneckých mandátov. Po 17 kresiel by mali SDKÚ (10,2 percenta) a KDH (10 percent). Nasleduje Most-Híd, ktorému by 8,3 percenta vynieslo 14 kresiel.

Brány parlamentu by prekročila aj SaS a SNS. Majú rovnakú podporu ľudí, a to 5,6 percenta. Pre liberálov to znamená prepad o takmer dve percentá. Oba subjekty by v zákonodarnom zbore zastupovalo po deväť politikov. Matovičova strana má pritom vyššiu - 5,8-percentnú podporu, čo je vzostup o takmer tri percentá.
 
Šéf Obyčajných ľudí netajil spokojnosť. "Celkom ma to potešilo, hlavne kvôli tomu, že ten prieskum sa robil v čase, keď ešte ľudia nepoznali mená našich kandidátov," uviedol.
 
Nechce vraj robiť preteky s SaS a pevne verí, že "obháji minimálne tie čísla čo mali v predchádzajúcich voľbách." Matovič totiž chce s občianskymi kandidátmi osloviť hlavne nevoličov.
 
Preferencie Obyčajných ľudí nepotešili šéfa strany Most-Híd Bélu Bugára. Ak sa dostanú do parlamentu, pravicová vláda podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou nevznikne. "Skúsenosti boli veľmi ťažké. Ak 74 poslancov s niečím súhlasilo, stačili štyria Obyčajní ľudia, ktorí nesúhlasili a tým anulovali to, na čom sa dohodla väčšina v koalícii. Kto nevie, čo je kompromis, nepatrí do vlády," povedal.
 
Agentúra Focus uskutočnila prieskum v dňoch 29. novembra až 6. decembra na vzorke 1048 respondentov. 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu