Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Požiadavky lekárov sa budú riešiť v skrátenom konaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament schválil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie k novelám zákonov, ktoré majú riešiť požiadavky lekárov. Podľa legislatívneho návrhu by sa platy lekárov mali zvyšovať v dvoch fázach k začiatku budúceho roka a k 1. júlu 2012.

Podľa memoranda však platy mali ísť hore ešte raz, a to k začiatku roka 2013. Celkovo by tak podľa návrhu mali mzdy stúpnuť k 1. januáru budúceho roka na 1,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov u neatestovaných lekárov a na 1,6-násobok u atestovaných, k júlu by sa mali dvihnúť na 1,2-, respektíve 1,9-násobok. Posledný rast na úroveň 1,25- alebo 2,3-násobok v návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti chýba. Lekári však už podpísali zmluvy, ktoré im zvýšenie garantujú tak, ako je uvedené v memorande.

Návrh neobsahuje v memorande deklarované zrušenie transformácie. Proti sa totiž postavili viacerí poslanci koalície.

"Za vypustenie ustanovení týkajúcich sa transformácie hlasovať nebudem v Národnej rade SR a nikto ma neprinúti. Ja mám slobodný mandát, ktorý mi vyplýva z ústavy. Mňa sem poslali občania tejto krajiny, nie pán Kollár,“ povedal ešte minulý týždeň šéf zdravotníckeho výboru Viliam Novotný. Podobne sa vyjadril aj poslanec za SaS Peter Kalist. Ako sa zachovajú jeho stranícki kolegovia povedať nevedel, nateraz ale za zákon vo výbore zahlasoval.

"Musí sa ešte dohodnúť klub, za zastavenie transformácie nemocníc určite hlasovať nebudeme, to viem na 100 %,“ uviedol po rokovaní štvrtkového zdravotníckeho výboru.

Novela rozširuje cez novelu Zákonníka práce aj okruhu subjektov, na ktoré sa vzťahuje Zákonník práce, o zamestnancov vykonávajúcich zdravotnícke povolanie. Zároveň určuje, aby zamestnancovi, ktorý vykonáva zdravotnícke povolanie, patrilo náhradné voľno za prácu nadčas, ktorá presahuje zákonom určený rozsah práce nadčas.

Ak zamestnávateľ takéto náhradné voľno neposkytne, ďalšou možnosťou je dať zamestnancovi pracovné voľno na ďalšie vzdelávanie v rozsahu práce nadčas, ktorá presahuje zákonom určený rozsah alebo náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku. V memorande sa pritom píše, že v prípade prekročenia zákonom stanovených nadčasov dostanú zdravotníci nielen pracovné voľno na ďalšie vzdelávanie, ale zároveň súbežne s tým aj náhradu mzdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu