Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUALIZUJEME Kolaps nemocníc: Vo výpovedi ostáva 636 lekárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Lekári, ktorí sú vo výpovediach, podľa informácií dnes nenastúpili do práce. Pravdepodobne sa tak deje v rámci odborárskej akcie a vo viacerých nemocniciach. Tieto informácie sa zatiaľ potvrdili na bratislavských Kramároch, v nemocnici na Antolskej ulici, v bratislavskej detskej fakultnej nemocnici a Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo takúto situáciu v nemocnici v Liptovskom Mikuláši.

Veľká výzva pacientom: Máte skúsenosť s tým, že nemocnica a lekári zanedbali svoju povinnosť? Zrušili vám operáciu, poslali z nemocnice domov a ohrozili vaše zdravie? Napíšte nám.

tipy@topky.sk




19:14 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Na chirurgii FN Miczkiewiczova Bratislava - traja lekári - stav ako cez víkend. Páni lekári, Hippokrates sa musí obracať v hrobe. P. Kollár, teraz som Vás videla v správach, aj Vašu matku by ste liečili takouto šokovou terapiou?

Pomoc SR ponúkli Maďari, Rakúšania, Česi i Poliaci

19:07 Ministerstvo zdravotníctva SR intenzívne komunikuje s okolitými štátmi, ktoré deklarujú, že ak to bude nevyhnuté, Slovensku pomôžu. Ako agentúru SITA informovalo tlačové oddelenie rezortu zdravotníctva, nápomocní by nám mohli byť Maďari, Rakúšania, Česi i Poliaci. Maďarské nemocnice sú ihneď pripravené prijať pacientov zo Slovenska. Pre prípady zo Slovenska posilnili v ambulanciách personál lekárov v nonstop službe. Na vyslanie do Slovenskej republiky je aktuálne k dispozícii jeden anestéziológ a dvaja chirurgovia.

Vo výpovedi ostáva 636 lekárov

19:00 V šestnástich nemocniciach, ktoré sú v núdzovom režime, stiahlo dnes výpoveď 276 lekárov. Vo výpovedi tak stále v týchto nemocniciach zostáva 636 lekárov z celkového počtu 1 339 podaných výpovedí. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. "Riaditelia všetkých nemocníc, ktoré sú v núdzovom režime, deklarujú, že vedia zabezpečiť minimálne akútnu zdravotnú starostlivosť. Nemocnice, ktoré nie sú v núdzovom režime, poskytovali komplexnú alebo obmedzenú zdravotnú starostlivosť na základe Plánu B Ministerstva zdravotníctva SR," dodala Zollerová.

18:28 Liptovskomikulášska nemocnica už prijíma pacientov a akútnu starostlivosť zabezpečuje na všetkých oddeleniach bez obmedzení. V liptovskej nemocnici od rána až do 16-tej hodiny nefungovali oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), chirurgie a traumatológie. Šestnásti lekári totiž bez ohlásenia nenastúpili do služby. Trinásti z nich prišli popoludní do nemocnice a prevzali si nariadenie pracovnej povinnosti, zvyšní traja (chirurgovia) sa zatiaľ neozvali.

Situácia v nemocniciach bola o 17:00 stabilizovaná

18:03 Situácia v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku bola o 17:00 stabilizovaná. Oznámilo to Ministerstvo zdravotníctva SR na základe informácií od riaditeľov nemocníc, ktoré sú postihnuté výpoveďami a operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Všetky nemocnice poskytujú minimálne akútnu zdravotnú starostlivosť na základe núdzového stavu, alebo Plánu B. Akútnu zdravotnú starostlivosť poskytuje aj nemocnica v Liptovskom Mikuláši, kde väčšina lekárov stiahla výpovede.

17:37 Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) eviduje v súvislosti s protestmi lekárov zatiaľ len jeden podnet. Týka sa Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Prijali ho pre odloženie plánovanej operácie, ktorá sa mala uskutočniť v utorok 29. novembra. "Úrad v danej veci vykoná dohľad," informovala hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová.

Maďarské ministerstvo odporúča zvolať V4


17:19 Maďarské ministerstvo odporúča SR zvolať V4 pre krízu zdravotníctva. Podľa štátneho tajomníka maďarského ministerstva národných zdrojov zodpovedného za zdravotníctvo Miklósa Szócsku ide o krízovú situáciu v oblasti ľudských zdrojov, ktorá je výsledkom problémov trvajúcich niekoľko desiatok rokov, je potrebné sa ňou zaoberať dlhodobo na úrovni Európskej únie a krajín V4.

17:10 Nový zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý nadobudne účinnosť v stredu 1. decembra, prináša reálnu hrozbu chaosu nielen pre lekárnikov, ale aj pre občanov. Dôvodom sú najmä jeho mnohé nejasné a nelogické formulácie. Tvrdí to Slovenská lekárnická komora, ktorá tento zákon z dielne ministerstva zdravotníctva dlhodobo kritizuje. Podľa SLK je zákon neštandardný a zameraný na obchod a maximalizáciu zisku v lekárňach.

16:58 V súvislosti so vzniknutou situáciou prijalo ministerstvo vnútra opatrenie na zvýšenie kapacít tiesňovej linky 112. Na koordinačných strediskách IZS vypomôžu aj zamestnanci krízového riadenia.

16:57 Prezident Ivan Gašparovič dostal veľa návrhov na to, aby zrušil poverenie ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) viesť rezort, potvrdil to hovorca Marek Trubač. "Je tu ešte niekoľko hodín, ako sa bude stabilizovať situácia a potom uvidíme," citoval hlavu štátu. Podľa prezidenta je na premiérke, ako vyhodnotí prácu ministra Uhliarika

Lekárski odborári prišli do parlamentu, chcú sa dohodnúť
 

16:53 Lekárski odborári na čele so šéfom Marianom Kollárom prišli dnes krátko po 16.00 h na rokovanie do parlamentu na pozvanie predsedu parlamentu Pavla Hrušovského. Odborársky predák pri príchode avizoval, že sa chcú dohodnúť a upokojiť situáciu. "Situácia je vyhrotená dostatočne ..., tú situáciu treba upokojiť, treba k tomu pristúpiť s chladnou hlavou, ale hlavne treba sa dohodnúť tak, aby občania aj zdravotníci mohli zase prejsť do normálneho života,“ vyhlásil.
Odborárov sprevádzal prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula, ktorý sa v utorok ponúkol, že by mohol pôsobiť ako mediátor medzi vládou a odbormi. V parlamente sa nachádza aj premiérka Iveta Radičová, minister zdravotníctva Ivan Uhliarik a šéf štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marián Faktor.

16:51 Vo štvrtok bude prebiehať celodenný štrajk lekárov. Zapojiť sa majú všetci lekári, vrátane ambulantných.

16:50 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Pozrite sa nato aj takto, že politik môže odísť zo svoje profesie zo dňa na deň a živiť sa úplne inou prácou. Lekárom sa stáva človek na celý život a zaslúžia si odmenu a postavenie také, aké im patrí a aké v dnešnej dobe sa im nedostáva.
Treba si uvedomiť, že lekár nie je otrokom a má aj svoje práva. Ja som sám zdravotník a mám partnera lekára a vidím na vlastné oči aké je to ťažké zložité povolanie. Netreba zabudnúť, že štrajk nie je iba o navýšení platov, ale aj o verejnom zdravotníctve, reforme platby za výkony a zmenách, ktoré zabezpečujú občanom štátne bezplatné a demokratické ošetrenie. Držím lekárom palce a momentálne sedím pri mikroskope a vôbec sa nesústredím na prácu, nakoľko veľmi odovzdane vnútorne súcitim a bojujem s lekármi.

16:49 V popradskej nemocnici stiahli výpovede ďalší lekári. Podľa šéfa bezpečnostnej rady obvodu Poprad Milana Barana ku 16:00 bolo vo výpovedi už len 16 lekárov. Z ortopedického oddelenia stiahli výpovede všetci lekári, na traumatológii zostal vo výpovedi už len jeden lekár. Obe oddelenia by mali vo štvrtok fungovať. Ide o dve oddelenia, ktoré najviac zasiahli výpovede lekárov a ktoré mali od štvrtka fungovať v obmedzenom režime.

16:47 Zodpovednosť za súčasný stav v zdravotníctve nesie vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), samotná premiérka, bulvárne médiá i minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Posledný z nich by mal navyše svoju funkciu opustiť. "Nie zvážiť odstúpenie, ale mal by odstúpiť," podčiarkol dnes na tlačovej konferencii podpredseda opozičného Smeru-SD Marek Maďarič.


Povinné očkovanie detí na mnohých miestach nebude prebiehať

16:40 Pediatri varujú, že od 1. decembra v mnohých ambulanciách na Slovensku nebude prebiehať povinné očkovanie detí. Už vo štvrtok si totiž budú musieť lekári kupovať vakcíny sami. Doposiaľ im ich dávala lekáreň na základe receptu pre konkrétneho pacienta, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Odborníci upozorňujú, že s nákupom vakcín by okrem pediatrov mohil mať problém aj psychiatri.

16:33 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Pred 3 týždňami som si popálil ruku elektrickým prúdom. Ošetrili ma na pohotovosti v Ružomberku. Každé 2 dni mi to majú preväzovať. Následne ma odmietli ošetriť (previazať mi ruku) v RK vojenská, ZA fakultná, LM nemocnica, LM poliklinika. A to sa udialo už pred 2 týždňami.
Prestalo ma to baviť, tak si ošetrujem všetko sám.

16:32 Hoci pacienti v bratislavskej nemocnici na Kramároch sú zatiaľ pokojní a výrazné zmeny v zdravotnej starostlivosti nezaznamenali, nervozita medzi lekármi je citeľná. Zhromažďujú sa na chodbách a pred nástenkou so zverejnenými zoznamami mien, na ktoré sa vzťahuje pracovná povinnosť v dôsledku vyhláseného núdzového stavu, a diskutujú.

16:28 Fakultná nemocnica v Nitre bude od zajtrajšieho dňa poskytovať pacientom len akútnu zdravotnú starostlivosť. Podľa informácie námestníka riaditeľa Petra Mondeka pôvodne podalo výpovede 63 lekárov, z nich 46 výpovede ku dnešnému dňu nestiahlo. V nemocnici pracovalo celkovo 235 lekárov. Všetky plánované operácie sú až do odvolania pozastavené. „Neviem povedať, dokedy bude tento stav trvať. Najskôr sa musí situácia v zdravotníctve znormalizovať,“ konštatoval Mondek.

16:26 V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach zostáva platných už len 10 výpovedí. Niekoľko lekárov sa rozhodlo ukončiť pracovný pomer a ďalším ešte výpovedná lehota plynie, pretože výpoveď podali neskôr. Informovala o tom hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová. Nemocnica nemusí nikomu nariadiť pracovnú pohotovosť v rámci núdzového stavu.

16:23 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Ďakujeme, páni doktori.Včera nastúpila na príjem moja mamička, ktorú mali dnes operovať v Topoľčanoch, nakoľko má onkologický nález. Prvá operácia, ktorá bola plánovaná začiatkom mesiaca sa odložila, lebo dostala pásový opar, včera na príjme ju zobrali ako naliehavý prípad. Nemusím zdôrazňovať, že znovu musela absolvovať nové predoperačné vyšetrenia, ktoré sú v jej stave už  pre ňu veľmi ťažké z dôvodu, že nevládze. Nároky na psychiku sa podpísali asi na nás všetkých. Keď sme čakali, že dnes to budeme mať za sebou, čakalo nás nemilé prekvapenie. Napriek tomu, že už ráno užila lieky, poslali ju domov, že má prísť budúci týždeň. Pýtam sa páni doktori, naozaj nie je pacient vašim rukojemníkom? Dnes sa zbabelo skrývate za svojimi PN kami, a nikoho nenapadne otázka, či by ste tak postupovali aj v prípade, že by to bola vaša mama. Ale každá je niekoho mama. Aj keď má 83 rokov a vy ste vyštudovali aj za jej peniaze a niečo pri tom prisahali.

16:21 V Nemocnici s poliklinikou v Považskej Bystrici stiahlo do dnešného popoludnia výpovede 15 lekárov. Vedenie nemocnice čaká, že sa k nim pridajú aj niektorí ďalší zo 16 lekárov, ktorí výpovede zatiaľ nestiahli. Informoval o tom námestník riaditeľa NsP v Považskej Bystrici Igor Steiner. 

16:06 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Dnes o 10.00 hod. vo Fakultnej nemocnici na Miczkiewiczovej ulici v Bratislave na chirurgickom oddelení sa zbalili a odišli všetci lekári. S pacientami zostali iba zdravotné sestry!!! Pacienti ležia na posteliach a nechápu.

15:46 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Dnes o 10.00 hod. vo Fakultnej nemocnici na Miczkiewiczovej ulici v Bratislave na chirurgickom oddelení sa zbalili a odišli všetci lekári. S pacientami zostali iba zdravotné sestry!!! Pacienti ležia na posteliach a nechápu.

15:40 SPRÁVA OD ČITATEĽA:  Som veľmi znechutená. Moja sestra je onkologicky chorá a po vyčerpávajúcej chemoterapii, ktorú absolvovala len minulý týždeň, dnes mala ísť na kontrolu na Hematologiu v Banskej Bystrici. Spolu s mnohými pacientmi tam sedeli od skorého rána a lekárov nikde. Zúfalé sestričky nevedeli, čo týmto ľuďom povedať, ale s veľkou trpezlivosťou ich vypočuli a plnili si svoje povinnosti- odbery a podobne. Po niekoľkohodinovom čakaní konečne prišla jedna staršia pani doktorka, ktorá nedala výpoveď a povedala im všetkým, že ak trpezlivo počkajú, všetkých postupne zoberie. Patrí jej vďaka a česť. Ostatní lekári,ktorým výpovede plynú až od zajtra si totiž vybavili PN-ky...Veľa pacientov medzitým aj so zdravotnou dokumentáciou poodchádzalo.Ostali len tí,ktorým naozaj bolo zle...čo by bolo bývalo s nimi,keby neprišla ani táto jediná pani doktorka? Škoda, že neviem jej meno, ale ďakujem jej...

15:20 Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Danica Lehocká k aktuálnej situácii

Kríza v nemocniciach

15:15 V levickej nemocnici sa situácia zlepšila potom čo stiahlo výpovede 38 lekárov. „Sme radi, že lekári pracujúci u nás, až na dvoch, svoje výpovede stiahli. Všetky oddelenia sú tak zabezpečené v normálnom režime. Mimoriadnu situáciu sme našťastie nemuseli vyhlásiť,“ vyhlásil riaditeľ Rudolf  Hlavács.

15:05 Primárka anesteziológie v martinskej nemocnici nastúpila do práce. Ráno absentovala, pretože absolvovala lekárske vyšetrenie. Po návrate nastúpila do služby. Zdravotná starostlivosť vraj bola zabezpečená.

14:55 Nariadenie o pracovnej povinnosti tým lekárom Fakultnej nemocnice v Trnave, ktorí dnes neprišli do práce, doručí polícia. Po rokovaní niektorých členov bezpečnostnej rady Obvodného úradu v Trnave o tom informoval riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek.

14:50 SPRÁVA OD ČITATEĽA:  Dobrý deň, predpokladám, že toto neuverejníte, ale aj tak sa chcem k tomuto celému vyjadriť, čo sa deje. Nie som niekto od zdravotníctva a ani to neštudujem, ale ako každého, aj mňa sa to týka. Zato moja sestra je študentkou medicíny a viem povedať, čo sa tam deje, keďže sa priamo stretávajú s pacientmi a lekármi. Dnes mala stáť na onkologickom oddelení. Nikto z lekárov tam nedal výpoveď a nie pretože by nechceli alebo nesúhlasili s požiadavkami lekárov, ale pretože to nebolo etické voči onokologickým pacientom. Tak teraz, nech si každý sám zhodnotí, ako to je a čo prezentuje pán minister a celá vláda v médiách a ako s ľuďmi manipulujú, keď hovorili, že ako lekári môžu opustiť detských onkologických pacientov. Títo lekári spísali petíciu a samozrejme podporujú svojich kolegov a starajú sa o svojich pacientov aj naďalej. Pevne verím, že to ľuďom otvorí oči a že to aj zverejnite.

14:20 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Som vážne chorý na viacero diagnóz, medzi iným i na ladviny, odkázaný na lekársku starostlivosť. Zajtra som mal ísť na vyšetrenie a kontrolu k nefrológovi do Fakultnej nemocnice Ružinov, Tam dnes nemali špecialisti ordinovať, ale oni si predĺžili "dovolenku" a neordinujú neohraničene. A za čo chcú mzdu?! Ja by som mal žiadať škodu a ujmu na mojom zdraví. Koľko nás je v SR? Etická komisia MZ SR by lekárom, ktorí odmietajú liečiť, malo odobrať lekárske oprávnenia!

14:13 Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove v stredu nenastúpilo do práce vyše 60 lekárov. Povedal to podpredseda Lekárskeho odborového združenia tejto nemocnice Silvester Smolnický z úrazovej chirurgie. Aj on bol na vyšetrení so svojou dcérou a do práce nenastúpil. Podľa jeho vyjadrenia na chirurgiu nenastúpilo deväť lekárov, na traumatológiu 12, na urológiu sedem lekárov, čím sú tieto oddelenia úplne paralyzované.

14:10 Na Klinike detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave v stredu nenastúpilo do práce 15 lekárov z tridsiatich.  Počas dnešného dňa vykonávajú v DFNsP akútne operačné výkony, ostatná zdravotná starostlivosť je poskytovaná v štandardnom režime.  Výpoveďami lekárov je v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave najviac ohrozená prevádzka Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny a Kliniky detskej chirurgie.

13:58 (Trnava) Nariadenie o pracovnej povinnosti tým lekárom Fakultnej nemocnice v Trnave, ktorí dnes neprišli do práce, doručí polícia. Po rokovaní niektorých členov bezpečnostnej rady Obvodného úradu v Trnave o tom informoval riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek.

13:45 Odborári šíria medzi sebou aj prostredníctvom internetu správu, že tí lekári, ktorí majú dieťa vo veku do 15. rokov sa nemusia riadiť núdzovým stavom a nie su trestne zodpovední.

13:40 Odborári tvrdia, že primár martinskej nemocnice a prednosta gynekológie podali výpovede.

13:20 Napriek tomu, že českí odborári vyzvali svojich lekárov, aby nepomáhali Slovensku v poskytovaní zdratovníckej starostlivosti, českí lekári zrejme vypomôžu. Minister zdravotníctva ČR Leoš Heger prisľúbil slovenskému ministrovi Ivanovi Uhliarikovi poslať lekárov na výpomoc. Upresňujú sa už iba konkrétne počty lekárov, ktorí by z Českej republiky prišli na Slovensko.

13:00 Detské kardiocentrum hrozí dočasným zrušením pohotovostí. Lekári Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb sú pripravení v zmysle zákonníka práce vypovedať ústavné pohotovostné služby. Tvrdia to vo svojom vyhlásení, pod ktoré sa podpísalo 36 lekárov. Podporujú svojich kolegov, ktorí podali výpovede a odmietajú sa zúčastňovať na práci nemocničného krízového štábu, ktorý nariadila vláda v pondelok. Detskí kardiochirurgovia tvrdia, že krízové štáby len zastierajú skutočnosť pred verejnosťou, no v realite je poskytovanie zdravotnej starostlivosti ohrozené. "V našich možnostiach nie je zabezpečiť dostatočnú starostlivosť o pacientov s ochorením srdca a súčasne o iných pacientov. V prípade nedostatočne poskytnutej starostlivosti nebude niesť zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva, ale lekár krízového štábu. Takto ministerstvo prenáša svoju zodpovednosť na lekárov, ktorí nedali výpovede," píšu vo svojom stanovisku lekári DKC

12:55 Generálna prokuratúra eviduje od občanov už dve trestné oznámenia voči predsedovi Lekárskeho odborového združenia Marianovi Kollárovi.

12:50 O 13.00 h by sa malo v Národnej rade začať rokovanie o stave v nemocniciach. Mal by bať na ňom šéf lekárskych odborárov Marián Kollár, minister zdravitníctva Ivan Uhliarik a predseda parlamentu Pavol Hrušovský.

12:45 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Od rána som čakal na operáciu v nemocnici v Žiline. O 11:30 prišla sestrička a keď som sa pýtal, kedy pôjdem, oznámila mi, že doktori neprišli do práce. Celú noc človek nespí, nemôže jesť a čo psychika.

12:40 (Trenčín) Trenčianski lekári začali húfne sťahovať svoje výpovede. "V priebehu utorka a dnešného dňa bolo zatiaľ stiahnutých 92 výpovedí, zatiaľ nie je stiahnutých 52," povedala námestníčka riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trenčíne Terézia Drobná. Ako dodala, všetci lekári v stredu nastúpili do práce. "Nekonal sa žiadny hromadný odchod ľudí na PN. Zatiaľ pracujeme normálne, v normálnom režime na všetkých oddeleniach," zhodnotila Drobná situáciu.

12:39 ( Bratislava) Hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice, Univerzitnej nemocnice Bratislava Danica Lehocká poprela kuloárne informácie o tom, že by šéf nemocnice Miroslav Bucha mal v súvislosti s aktuálnou krízovou situáciou v zdravotníctve zložiť svoju funkciu. "V žiadnom prípade by v takejto situácii riaditeľ neodišiel," uviedla. Odbory na sociálnej sieti informovali, že "Bucha kapituloval".

12:30 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Môj manžel mal dnes skúsenosť s nevyšetrením v nemocnici v Ružinove... bol objednaný na vyšetrenie srdca - záťažové ekg, ale poslali ho domov s tým, že lekari neoordinujú a má sa telefonicky informovat 6.12. aká bude situácia.

12:25 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Z nemocnice v Podunajských Biskupiciach v Bratislave (geriatria) prepustili moju starú mamu, ktorá tam bola hospitalizovaná 2 týždne. Bola prevezená do domova soc. Služieb, kde žije. Tam obhliadajúci lekár skonštatoval preležaniny a mohutné opuchy nôh. V prepúšťacej správe z nemocnice sa nič také neuvádza, čiže, zamlčali skutočnosti, aby ju ďalej nemuseli liečiť a hospitalizovať a aby ju mohli z nemocnice vyhodiť. Navyše, v tej nemocnici sa jej stratili skoro všetky osobné veci (oblečenie), lekári vysvetlili, že to sa stáva.
 

12:20 SPRÁVA OD ČITATEĽA: Moja mama si zlomila nohu a veľmi vážne. Bol som s ňou na pohotovosti, nechali si ju tam s tým, že ju budú na ďalší deň operovať. Napokon jej to odložili až na 7.decembra!! Bolo to v nemocnici v Čadci.

12:11 (Banská Bystrica) Lekárov dnes zrejme masovo zasiahla epidémia chrípky. Pôvodcom má byť včerajšie stretnutie odborárov na námestí. Chorý je aj predseda lekárskych odborov v Rooseveltovej nemocnici Jozef Baláž. Vraj je doma a má teplotu. "Viacerí sa liečia doma, počty vám nepoviem, ale sú vysoké," povedal Baláž. Podotkol, že na zdraví lekárov sa asi podpísalo mrazivé počasie na utorkovom večernom stretnutí priaznivcov aktuálnej nátlakovej akcie lekárskych odborov na nádvorí Roosveltovej nemocnice.

Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Banská Bystrica Ján Nosko potvrdil, že viacerí lekári v stredu oznámili, že sú akútne chorí. "Zatiaľ sa to týka siedmich lekárov, hlavne z kliniky detskej chirurgie, kde je pre výpovede najvážnejší stav. V tomto prípade bude problematické nariadiť im v rámci núdzového stavu nastúpiť do práce. Situáciu preto na tejto klinike zrejme budeme riešiť podľa pôvodného krízového plánu, teda lekármi z externého prostredia na dohodu," povedal Nosko.

12:10 (Topoľčany) Do práce nenastúpili len štyria anesteziológovia v topoľčianskej nemocnici, ktorí si dnes podľa slov riaditeľky nemocnice Marty Eckhardtovej čerpajú dovolenku. V nemocnici v Topoľčanoch podalo výpoveď 44 z celkového počtu 77 lekárov. Kritický stav je na oddeleniach anestéziológie a intenzívnej medicíny a  na väčšine chirurgických odborov.   

12:09 Nemocnica v Malackách poskytuje aj naďalej zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Zároveň je pripravená pomôcť nielen pacientom v jej spádovej oblasti v regióne Záhoria, ale aj pacientom z priľahlých spádových oblastí či ľuďom z Bratislavy, pokiaľ jej to kapacitné možnosti dovolia.

12:06 V Prešove pripravujú opatrenia a dekréty na uloženie pracovnej povinnosti konkrétnym lekárom.

12:04 Nemocnica v Ružomberku, ktorá mala počas kritického stavu prijímať ohrozených pacientov z okolitých nemocníc, je naplno vyťažená.

12:03 V levickej nemocnici podalo výpovede 40 lekárov spomedzi celkového počtu 77 lekárov. Ako prvý stiahol svoju výpoveď primár najviac ohrozeného gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Gabriel Mančík. Informácia o tom, koľkí lekári dnes výpovede stiahnu, by mala byť známa po 13. hodine.

12:01 SPRÁVA OD ČITATEĽA: "Dobrý deň, práve som sa vrátila z Nemocnice Antolská z hematologického oddelenia, kde  normálne pracujú, všetci pacienti sú ošetrovaní." 
 

11:55 Českí odborári podporujú slovenských lekárov. Vláde poslali dokonca výzvu. "Apelujeme na vládu Slovenskej republiky, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu a snažila sa vzniknutý problém vyriešiť. Za zabezpečenie zdravotnej starostlivosti totiž nesie zodpovednosť iba vláda a nie lekári. LOK-SČL zároveň vyzvala českých lekárov, aby zostalii solidárny so slovenskými kolegami a aby nereagovali na eventuálne ponuky zastúpiť ich miesta. v slovenských nemocniciach. LOK-SČL stojí za požiadavkami slovenských lekárov a podporuje ich v boji za spravodlivé ohodnotenie."

11:44 (Malacky) Nemocnica sľubuje pacientom, že nebude rušiť operácie a bude sa snažiť zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. „Sme pripravení v tejto kritickej situácii pomôcť všetkým pacientom nielen zo spádového regiónu Záhoria, ktorí sa na našu nemocnicu obrátia. Na druhej strane sme tak ako lekári či sestry, aj my nespokojní s nedostatočným financovaním zdravotníctva. Situáciu nám neuľahčuje ani fakt, že opätovne boli oddlžené len nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti MZ SR, “ povedal riaditeľ Peter Kalenčík.

11:35 (Trenčín) V núdzovom stave je ortopédia a krčné oddelenie.

11:33 (Trnava)  Riaditeľ fakultnej nemocnice v Trnave Pavelek nariadil doručiť lekárom zásielky o tom, že vláda vyhlásila núdzový stav a musia nastúpiť do práce. Lekárom, ktorí neprišli do práce už dnes, zásielky doručia mestskí policajti. Na neurologickom oddelení podľa primára Georgi Krasteva malo byť dnes v práci osem lekárov, šiesti nenastúpili.

11:30 Situácia v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach sa v stredu úplne stabilizovala. Uviedla to hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová.  vVýpovede stiahlo doteraz 221 lekárov. "Platných je už len 17 výpovedí a očakávame, že aj tie lekári v najbližšom čase stiahnu," uviedla Oravcová. Riaditeľ nemocnice Tomáš Sieber nemusel uložiť žiadnemu lekárovi pracovnú povinnosť.
Vzhľadom na to bol ešte v utorok popoludní zrušený zákaz prijímania nových pacientov na plánované hospitalizácie a výkony a prevádzka všetkých kliník a oddelení je zabezpečená v štandardnom režime. "Je to dobrá správa pre našich pacientov a upokojili sa aj nálady medzi zdravotníkmi," povedala Oravcová.

11:02 Nemocnice v Michalovciach, Vranove nad Topľou, Humennom a Medzilaborciach, kde nepodal výpoveď v súvislosti s aktivitami odborárov ani jeden lekár, zatiaľ neplánujú vypomáhať svojim personálom zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa dostali z titulu hromadných výpovedí svojich lekárov do zložitej situácie.

10:57 V spišskonovoveskej nemocnici dalo výpoveď celkove 15 lekárov, do dnešného dňa sa žiaden z nich nerozhodol svoju výpoveď stiahnuť. Hovorkyňa Sveta zdravia Veronika Deckerová však ubezpečila, že všetci títo lekári dnes ešte prišli do práce. Nepotvrdili sa tam teda informácie, že lekári, ktorí sú vo výpovediach, dnes nenastúpili do práce.

Podobné je to aj v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, kde ostáva vo výpovediach spolu 16 lekárov. „Nemám informácie o tom, že by sa títo lekári rozhodli dnes neprísť do práce, niekoľkých z nich som dokonca stretol," uviedol riaditeľ ústavu Jozef Poráč. Pôvodne tam chcelo dať výpoveď 23 lekárov, 7 z nich však svoje výpovede postupne stiahli.

10:48 Nemocnica v Martine funguje vďaka vyhláseniu núdzovému stavu na okolitých nemocniciach v nezmenenom režime.

10:46 Situácia už hraničí s ohrozením života a zdravia pacientov. Máme informácie, že v jednej z bratislavských nemocníc dnes zrušili všetky operácie. Dokonca jedného pacienta s akútnymi problémami, ktorý mal byť ráno operovaný, mali poslať domov. Dôvodom je to, že do práce nenastúpili anesteziológovia.

10:34  Ako  priblížil nemenovaný lekár z bratislavskej detskej nemocnice, lekári, ktorí neprišli, oznámili svojim nadriadeným, že sa cítia zle a neprítomnosť by tak mali ospravedlniť práceneschopnosťou. Lekárske odbory v noci prostredníctvom svojich komunikačných kanálov vyzvali lekárov vo výpovediach, aby sa okamžite ozvali koordinátorom. Zároveň zverejnili manuály, ako postupovať v prípade povolania do práce v rámci núdzového stavu.

10:29 V bratislavských nemocniciach nenastúpili lekári do práce ani napriek tomu, že ich všetkých povolali do práce v rámci vyhláseného núdzového stavu. "Povolali všetkých takmer 500 lekárov vo výpovediach, hovorili pritom, že chýba iba päť neonatológov," povedal  jeden z lekárov ružinovskej nemocnice.

10:20 LOZ radí lekárom ako sa vyhnúť práci aj napriek vyhlásenému núdzovému stavu: "Nikto Vás nemôže donútiť ani nič PODPíSAŤ, ani PREBRAŤ zásielku, nemusíte na NIČ REAGOVAŤ! Aj podpis na PREZENČKE môže byť ZNEUŽITÝ!", píše sa na stránke LOZ.

10:10 (Liptovský Mikuláš) Najkritickejšia situácia je v nemocnici v Liptovskom Mikuláši. Dnes tam nenastúpili lekári do práce aj napriek vyláseniu núdzového stavu. Podľa ministra tam už smerujú lekári z Ružomberka, ktorí majú situáciu dočasne vyriešiť.

10:00 (Poprad) Zdravotná starostlivosť pre pacientov bude aj po dnešnom dni v popradskej nemocnici zabezpečená. Prednosta Obvodného úradu v Poprade Milan Baran totiž ako šéf bezpečnostnej rady obvodu Poprad vydal rozhodnutia konkrétnym lekárom popradskej nemocnice v rámci vyhláseného núdzového stavu v obvode Poprad, aby od 1. decembra nastúpili do práce. „Poveril som riaditeľa nemocnice, aby im tieto rozhodnutia doručil,“ uviedol Baran. V popradskej nemocnici ide o 23 lekárov. „Momentálne sa im doručujú tieto rozhodnutia. Práve mi riaditeľ nemocnice oznámil, že jedna lekárka stiahla výpoveď,“ uviedol Baran.

V popradskej nemocnici sú výpoveďami dotknuté najmä oddelenia traumatológie, ortopédie a čiastočne aj oddelenie neurológie. „Neurológia nebude problém. Ortopédia sa pridruží k chirurgii a traumatológia sa rozdelila medzi nemocnicu v Poprade a pacienti od Spišskej Belej budú patriť do Starej Ľubovne,“ dodal Baran.

9:30 "Šíria sa rôzne dezinformácie o počtoch stiahnutí výpovedí, takže informujem. Na to, aby ste vedeli, koľko je výpovedí, stačí malá pomôcka - kým vláda vyhlasuje stav núdze, výpovedí je stále dosť," napísal na sociálnej sieti podpredseda LOZ Peter Visolajský s tým, že závisí aj od štruktúry výpovedí. Dnešný deň pritom označuje za rozhodujúci boj, ktorý, keď lekári vydržia, tak vyhrajú. "Sme nenahraditeľní," odkázal svojim kolegom. Osobne sa podľa svojich slov teší, ako sa bude vo štvrtok 1. decembra pozerať na to, ako politici zvládnu núdzový stav.

9:00 Odbory na svojom webe radia lekárom, ktorí zotrvali na svojich výpovediach, nepreberať žiadne zásielky, pokiaľ ich zavolajú v rámci núdzového stavu pracovať do nemocnice, odporúčajú im dať ich riaditeľovi podpísať oznámenie o strese z núdzového stavu. Ten v ňom má zobrať na vedomie, že lekár sa cíti byť v traume, z ktorej sa nevie spamätať vzhľadom na porušenie jeho práv, ako aj to, že je pod mimoriadnym tlakom z "nútenej práce" a nemôže tak riadne vykonávať svoje povolanie. Za prípadné následky má preto niesť zodpovednosť ten, kto ich nariadil. "Cítim sa byť otrokom a zažívam mimoriadny stres z toho, že toto porušovanie práv je ďalej na mne vykonávané," píše sa v predlohe oznámenia.

7:46 Prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula sa ponúkol, že bude mediátorom v rokovaniach medzi lekármi a vládou. Predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) mu zase na to ponúka pôdu parlamentu ako priestor na rokovania. Hrušovský o tom informoval po utorňajšom rokovaní s predstaviteľmi SLK. "Odporučil som pánovi predsedovi, aby sme sa pokúsili zmierniť konflikt nielen mezdi rokujúcimi stranami, ale aj medzi lekármi a slovenskou verejnosťou, ktorý neprospieva nikomu," vyhlásil Hrušovský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu