Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Figeľ dosľuboval: Byt daroval postihnutým deťom!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ takmer po roku daroval svoj byt, ktorý dostal od mesta. Figeľov byt získalo občianske združenie Bol raz jeden človek. Ako Figeľ povedal v štvrtok na tlačovej besede, obe strany dnes podpísali základnú zmluvu o dare a podali žiadosť do katastra nehnuteľností, ktorým sa začína proces nadobudnutia vlastníctva.

„Pred rokom v októbri som bol objektom spochybňovaní až atakov pre byt, ktorý sme ako šesťčlenná rodina dostali do prenájmu a neskôr sme ho odkúpili. Prenájom i kúpa boli legálne,“ uviedol Figeľ. Pripomenul, že už pred rokom dospel k rozhodnutiu, že nebude dlhodobo vlastníkom bytu. Chcel, aby slúžil na charitatívne ciele. „Tento čas prišiel. Spolu s manželkou a deťmi sme sa rozhodli darovať byt OZ Bol raz jeden človek. OZ má päť rokov. Starajú sa, pomáhajú, rozvíjajú talenty mentálne postihnutej mládeže a autistov. Spájajú akoby dva svety, akoby postihnutých a tých, čo si myslia, že sú zdraví. Je to obdivuhodné dielo
študentov a ľudí, ktorí veria v dôstojnosť každej osoby,“
vyhlásil.

Osobitne Figeľa oslovil projekt združenia televízia Rojko, ktorá jedinečným spôsobom rozvíja talenty mentálne postihnutej mládeže. „Kredit, ktorý sa spája s ich činnosťou a problémy s priestormi boli pohnútkou pre moju rodinu,“ uviedol Figeľ s tým, že do dnes OZ pôsobilo v prenajatých stiesnených priestoroch.

Podľa štatutárnej zástupkyne OZ Heleny Kusej malo združenie v stredu piate narodeniny. Založili ho študenti špeciálnej pedagogiky. Cieľom združenia je rozvíjať samostatnosť a sebarealizáciu mentálne postihnutých a autistov. „Vieme z ich výpovedí, že nemajú čo robiť vo voľnom čase. Vo vyššom veku sa nevzdelávajú,“ uviedla. Po roku začalo združenie fungovať v jednoizbovom byte, ktorý sa stal tréningovým komunitným bytom. Bol otvorený pre každého po celý deň. „Začali sme robiť kurzy, krúžky. My sme mladí ľudia. Nie sme formálni, máme kamarátov s mentálnym postihnutím a autizmom, nie klientov. Mnohé naše aktivity sú na Slovensku ojedinelé. Snažíme sa rozvíjať osobnosť kamarátov prostredníctvom videotvorby a fotografie. Majú možnosť robiť kameramanov, reportérov,“ dodala s tým, že rok hľadali nové priestory. Združenie sa v súčasnosti venuje tridsiatim postihnutým ľuďom.

Figeľ požiadal o byt v Bratislave v roku 1996, dostal ho v roku 2000 od mesta do prenájmu v lukratívnej časti Staré Mesto. Štvorizbový byt o čosi neskôr odkúpil za 54-tisíc slovenských korún. Byt dostal za starostovania bývalého straníckeho kolegu Andreja Ďurkovského, ale tvrdí, že mu k získaniu nehnuteľnosti nepomohli žiadne kontakty ani známosti. Na vec upozornil denník SME 5. októbra 2010. O deň neskôr, po vlne kritiky, sa Figeľ vyjadril, že sa bytu vzdá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu