Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žitňanská: Rozhodovanie o súdnictve s Ficom si neviem predstaviť

Lucia Žitňanská Zobraziť galériu (2)
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) si nevie do budúcnosti predstaviť spolurozhodovanie o justícii s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Povedala to dnes novinárom krátko po tom, ako poslanci schválili druhý balík reformných zákonov.

 "Pamätáme si všetci šikanózne disciplinárne konania, ktoré viedol bývalý minister Štefan Harabin (nominant ĽS-HZDS). Robert Fico stál za svojim ministrom spravodlivosti, stojí za ním stále a nechystá v tomto žiadnu zmenu. Musíme si to dobre pamätať, že s Robertom Ficom sa vracajú aj rovnaké maniere do justície," upozornila Žitňanská.

Na otázku, či jej reforma justície prežije aj po voľbách, odvetila, že volebné výsledky ešte nepoznáme, no urobí všetko pre to, aby pozitívne zmeny prežili. Zároveň potvrdila, že napriek stiahnutiu návrhu, ktorý mal oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady, si za touto myšlienkou stojí.    

"Myslím si, že v tejto politickej situácii uchádzať sa o 90 hlasov v parlamente nie je na mieste, mohlo by to vyzerať ako fraška. No som presvedčená, že je to správna vec a to, čo sme nestihli dokončiť v tomto volebnom období, sa určite premietne do volebného programu SDKÚ-DS," avizovala.

Poslanci dnes odobrili zákony, ktoré majú zrýchliť a zefektívniť civilné súdne konania, ako aj opätovne zavádzajú hodnotenie práce sudcov v päťročných cykloch.

Hovoriť teraz o tom, kto s kým pôjde a nepôjde, je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica detinské.

„Ak si niekto myslí, že prinesie do zostavovania vlády osobnostné postoje, že tohto nemám rád, lebo má veľké oči alebo krivý nos, na to treba zabudnúť, pretože Slovensko bude musieť riešiť omnoho vážnejšie veci ako osobné antipatie,“ zdôraznil Fico.

Žitňanská podľa neho neurobila žiadne reformy a v parlamente jej neprešiel žiadny poriadny zákon. Ako dodal, on nebude nikdy komentovať vyjadrenia politikov, ktorí hovoria, s tým pôjdem a s tým nepôjdem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu