Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podobne ako Mečiar, aj Fico stratil rozlišovaciu schopnosť, reaguje Radičová

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico preukázateľne klame, keď tvrdí, že premiérka Iveta Radičová nereagovala na jeho argumenty, podľa ktorých je Ján Valko dobrým kandidátom na šéfa ÚVO. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré dnes agentúram poskytol Úrad vlády. "Podobne ako kedysi Vladimír Mečiar, aj Robert Fico stratil schopnosť rozlišovať medzi pravdou a lžou," reagovala premiérka.

Vo vyhlásení odbor pripomína, že Radičová 13. mája Fica oboznámila s vážnymi námietkami voči Valkovi a tieto námietky zopakovala 16. júna. "Takéto hrubé klamstvá ho diskvalifikujú ako politika, ktorý sa uchádza o dôveru občanov Slovenska," uviedla premiérka.

Fico Radičovú pre postup vo veci vymenovania kandidáta na šéfa ÚVO kritizoval v utorok 21. júna. „Iveta Radičová je neschopná klamárka. Vyhlásila, že táto funkcia (predsedu ÚVO) patrí opozícii. Predložili sme kvalitného kandidáta. Nie je možné, aby v komunikácii medzi predsedom vlády a predsedom najsilnejšej strany sa používali argumenty zo Sme a Plus 7 dní. Ja som ponúkol odpovede. Nereagovala na ne,“ uviedol.

Premiérka sa bráni tým, že právo opozície nominovať predsedu ÚVO negarantuje, že vláda automaticky prijme akýkoľvek návrh. "Tak ako opozícia má právo navrhnúť kandidáta, tak má vláda povinnosť a zodpovednosť akceptovať iba taký návrh, ktorý bude zodpovedať predpokladom a kvalitám na takúto významnú funkciu a bude zaručovať, že verejné obstarávanie bude skutočne vo verejnom záujme," tvrdí Radičová.

Keďže Fico ani po výzve nepredložil iné meno kandidáta na šéfa ÚVO a vláda do funkcie Valka neschválila, premiérka sa napokon rozhodla tento post obsadiť prostredníctvom otvoreného výberového konania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu