Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Radičová chce vybrať šéfa ÚVO verejným vypočutím

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová je presvedčená, že najlepšie je vybrať nového šéfa ÚVO verejne, na základe vypočutia uchádzačov, spĺňajúcich kritériá. "Nik nebráni, aby sa aj kandidát opozície do tohto verejného vypočutia prihlásil, nech sa páči. Bude to za prítomnosti médií, bude to za prítomnosti expertov, bude to za prítomnosti odborníkov, s pozvanými zahraničnými hosťami, ste vítaní," povedala dnes Radičová.

Podľa premiérky nie sú politické rozhodnutia pri obsadzovaní postov šéfov úradov, ktoré rozhodujú o verejných financiách, tie najsprávnejšie. "A to je jedno, či koaličné alebo opozičné".

Úrad vlády už zverejnil výzvu na verejné vypočutie uchádzačov na post predsedu ÚVO. Podľa nej sa už hlásia prví kandidáti.

Zákon podľa Radičovej upravuje len kompetenciu vlády podávať návrh mena človeka, ktorý sa postaví do čela ÚVO. Nikde ale nie je zakotvené, kto predkladá návrhy uchádzačov vláde. Podľa premiérky je potrebné zmeniť zákon, ale dôležité je aj personálne obsadenie úradu. "Máme záujem, aby na tomto poste bol nespochybniteľný kandidát, nespochybniteľná autorita pre verejné obstarávanie," vyhlásila.

Premiérka dnes opäť pripomenula, prečo kabinet predčasom odmietol nominanta navrhovaného predsedom Smer-SD Robertom Ficom. Ján Valko podľa vlády nespĺňal kritériá na túto funkciu. Po tomto prípade sa už nepokračuje v nepísanom pravidle, že post šéfa ÚVO automaticky pripadne nominantovi opozície, čo ale nevylučuje, že sa môže prihlásiť do verejného vypočutia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu