Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tichý na výbor neprišiel, chcú od neho nové stanovisko

Ladislav Tichý
Ladislav Tichý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra prepracuje písomné stanovisko zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého ku kauze Hedvigy Malinovej a kauze Pezinská skládka tak, aby zodpovedalo faktom. S takto prepracovaným stanoviskom príde Tichý na najbližšie rokovanie parlamentného výboru pre ľudské práva.

Zaväzuje ho k tomu uznesenie, ktoré dnes výbor prijal na návrh poslanca Petra Zajaca z poslaneckého klubu Most-Híd.

Práve na Zajacov návrh mal Tichý stanovisko generálnej prokuratúry k spomínaným kauzám pred výborom už niekoľkokrát prezentovať, Tichý však rovnako ako poslednýkrát neprišiel a pred poslancami namiesto neho vystúpil námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál. Vysvetľoval znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty UK Petra Labaša k zraneniam Hedvigy Malinovej a existenciu dvoch autorizovaných stanovísk krajskej prokuratúry v kauze Pezinskej skládky.

Zajaca zaujímalo, prečo generálna prokuratúra nechala posudok vypracovať Labašovi, aj keď na jeho napísanie nebol oprávnený, Košťál zdôraznil, že posudok vypracovala lekárska fakulta, ktorú Labaš iba reprezentuje ako dekan. Ku kauze Malinovej nemohol bližšie hovoriť, lebo je to stále živá kauza. Pri Pezinskej skládke Košťál pripustil, že krajská prokurátora pochybila, no vyriešila to podľa neho doplňujúcim stanoviskom a teda nie sú dve odlišné.

Zajac a jeho kolega Ondej Dostál však tvrdia, že toto vysvetlenie nie je pravdivé. "Ide o dve stanoviská z toho istého dňa, ktoré majú rovnaké číslo a líšia sa iba dvoma odsekmi na poslednej tretej strane. Čiže to údajne doplňujúce stanovisko nevysvetľuje chybu z prvého stanoviska, ale dospieva k iným záverom ako to prvé," okomentoval to Dostál. S Košťálovým podaním nebol spokojný ani Zajac. "V každom kole hovoríte niečo iné," dodal. Za racionálne preto považuje, aby na výbore vystúpil Tichý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu