Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší posudok: Po samopohryznutí zistili Malinovej zlú zrážanlivosť

Hedviga Žáková Malinová
Hedviga Žáková Malinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zlá zrážanlivosť krvi je údajne príčinou zvýšeného krvácania z pery, ktorú si mala Hedviga Malinová sama pohrýzť. S odvolaním sa na posudok, ktorý vypracoval dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Peter Labaš, o tom dnes informuje denník Sme. Advokát obvinenej Roman Kvasnica ho považuje za zmätočný, ktorý okrem jednej teórie neprináša nič nové.

Labaš trvá na predchádzajúcom verdikte, že Hedvigu nikto nezbil. Pripomína nález ošetrujúcej lekárky, ktorá po incidente v auguste 2006 opísala modriny na jej tele. "Čo by svedčilo o poruche krvnej zrážanlivosti, čím by bolo možné vysvetliť zvýšené krvácanie z drobnej ranky na dolnej pere," píše podľa denníka Labaš v už druhej verzii jeho znaleckého posudku a odporúča kompletné krvné vyšetrenie.     

Znalec doručil materiál minulý týždeň Generálnej prokuratúre. Od utorka ho má aj advokát obvinenej Roman Kvasnica, ktorý ho považuje za stratu času. Samotné Labašovo hodnotenie, na ktorom pracoval viac než dva roky, má podľa Sme štrnásť strán. Celý materiál je 68­-stranový, väčšinu tvoria prílohy a dokumenty.

Kvasnica si v utorok dokument vyzdvihol na Generálnej prokuratúre, považuje ho za zmätočný. "Zbytočne sme stratili čas a Hedviga je už päť rokov trestne stíhaná," povedal pre denník. Myslí si, že posudok neprináša žiadne nové skutočnosti. "Okrem jednej novej teórie. Už to nie je iba samopohryznutie a samozbitie, ale aj to, že bola krvavá pre zlú zrážanlivosť krvi," upozornil. Tým Labaš vysvetľuje aj vysoký krvný tlak, ktorý mala Žáková Malinová po incidente.

Dekan sa k prípadu vyjadrovať nechcel. "Ktorý posudok myslíte? Robím ich veľa. Obráťte sa na Generálnu prokuratúru, ja vám o tom nepoviem totálne nič," odkázal Sme. V minulosti o Žákovej Malinovej povedal, že ak ho chce presvedčiť, nech ide na detektor lži a že sa mu "z toho celého dvíha žalúdok".

Malinová v auguste 2006 na polícii oznámila, že ju napadli dvaja mladíci, lebo hovorila po maďarsky. Po krátkom vyšetrovaní polícia skonštatovala, že skutok sa nestal a Hedvigu obvinili z krivej výpovede. Muž, ktorý na ňu podal trestné oznámenie, podľa polície spáchal samovraždu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu