Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Politológovia rok po voľbách: Radičová bojuje s veternými mlynmi!

Politológovia Miroslav Kusý (vľavo), Michal Horský Zobraziť galériu (5)
Politológovia Miroslav Kusý (vľavo), Michal Horský (Zdroj: Facebook, SITA)

BRATISLAVA – Ubehol rok od parlamentných volieb, ktoré do kresla premiéra prekvapujúco vyniesli Ivetu Radičovú. Spolu s politológmi sme sa pozreli na to, ktoré z ministerstiev si svoju prácu robilo najlepšie, rovnako aj na najväčšie prešľapy vlády.

Napriek tomu, že bol minister obrany Ľubomír Galko spomedzi rezortných šéfov ako prvý na odstrel, je to dnes úplne inak. Za najprínosnejšieho ministra Radičovej vlády ho označil politológ Miroslav Kusý. „Na ministerstve obrany urobil razantné zmeny a poriadok, čo je veľmi sympatické. Zvolil rázny, rýchly a transparentný postup,“ uviedol pre Topky.

Ľubomír Galko

Politológovia rok po voľbách:
Zobraziť galériu (5)


Politológovi Michalovi Horskému sa páči práca menej nápadného ministra, ktorý na svoj post nastúpil až v novembri. Józsefa Nagya si vybral pre jeho úsilie. „Ako outsider sa snaží dobehnúť iné, viditeľnejšie rezorty.“

József Nagy
József Nagy
Zobraziť galériu (5)


Zahraničná politika ministra Mikuláša Dzurindu je podľa Horského málo výrazná. Kusý kritizoval rezort kultúry. „Nie je to však Danielom Krajcerom, ale ťažkosťami, ktoré rezort kultúry má. Panuje tu veľká byrokratizácia,“ dodal.

Daniel Krajcer
Politológovia rok po voľbách:
Zobraziť galériu (5)


Obidvaja odborníci sa zhodli na tom, že spôsob, akým minister financií Ivan Mikloš riešil kauzu daňového riaditeľstva, nebol veľmi šťastný. „Za prešľap považujem to, že sa Ivan Mikloš búril a trval na svojom,“ uviedol politológ Kusý.

Michal Horský ako prešľap spomenul aj zákazku informatizácie (projekt Ústredného portálu verejnej správy) za takmer 50 miliónov eur, ktorú Mikloš odobral Úradu vlády. V súvislosti s týmito kauzami sa čoraz častejšie hovorí o nie veľmi kamarátskom vzťahu ministra financií s premiérkou. „Premiérka Radičová vedie márny boj s veternými mlynmi - s korupciou vo vládnej koalícii,“ doplnil Horský.

Ivan Mikloš
Politológovia rok po voľbách:
Zobraziť galériu (5)


Za najhorší krok, ktorý Kusý pripísal vláde, považuje voľbu generálneho prokurátora, keďže koalícia stále nie je schopná ho zvoliť. „Koalícia stráca body a Trnka v podstate stále vedie generálnu prokuratúru.“ Úspech vlády vidí v prípade ministerstva dopravy. Tomu sa podarilo vyjednať zmluvy, ktoré priniesli úspory pri výstavbe diaľnic. „Stavajú sa síce pomaly, ale podstatne lacnejšie,“ uzavrel Kusý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu