Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Vojenskí opravári ako futbaloví funkcionári: Pre šéfa 43-tisíc

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zlaté padáky sa našli aj v rezorte obrany, šéf Leteckých opravovní Trenčín odchádzal v roku 2009 z funkcie so sumou 43-tisíc eur.

Minister obrany Ľubomír Galko vyhlasuje že „tomu je koniec.“ Odmieta pokračovať v praxi z minulosti, keď šéfovia hoci aj krachujúcich podnikov, brali desiatky tisíc eur iba na odstupnom.

So zostávajúcimi aj novými manažérmi sa podľa svojich slov dohodol, že „žiadny v budúcnosti nedostane žiadne odstupné“. Takouto jednorazovou dohodou nemôžu ovplyvniť napríklad kolektívne zmluvy, no pri tých nie je odstupné v takej výške a väčšinou sa týkajú radových zamestnancov.

Vo VOP Nováky, ktorý má podľa Galka existenčné problémy, generálny riaditeľ v minulosti zarábal šesťkrát viac ako radový zamestnanec. „Nepovažujem za morálne, aby v podniku VOP Nováky, ktorý dnes nemá poriadne ani na výplaty, mal generálny riaditeľ plat takmer 3000 eur. Priemerná mzda bežného zamestnanca v tomto podniku je pritom asi 500 eur,“ konštatoval.

Minister obrany dnes zároveň zverejnil aj súčasné platy manažérov všetkých šiestich vojenských akciových spoločností. Z materiálov vyplýva, že generálny riaditeľ VOP Nováky zarába 2 921 eur. Má nárok na odmenu vo výške 830 eur, no táto je už v mzde zahrnutá. Spomedzi všetkých manažérov tak zarába najviac.

Šéf VOP Trenčín zarába 2 755 eur vrátane odmeny vo výške 498 eur. Generálny riaditeľ Leteckých opravovní Trenčín dostáva mesačne 2 190 eur, môže dostať aj odmenu 498 eur navyše.

Šéf Vojenských zdravotníckych zariadení zarába 1 950 eur, navyše môže dostať odmenu 332 eur. Na odmenu vo výške 498 eur majú k platu nárok aj riaditelia Vojenskej zotavovne a hotela Zemplínska Šírava a Vojenskej zotavovne a hotela Smrekovica. Prvý dostáva mesačne 1 032 eur a šéf Smrekovice zo všetkých manažérov najmenej – 996 eur.

Podľa pracovnej zmluvy už nemá ani jeden z nich nárok na odstupné. Rezort bude podľa svojho šéfa tlačiť na to, aby sa plat vedenia vojenskej fabriky odvíjal od výkonnosti podniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu