Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri neprevzatej zásielke môže volič v cudzine žiadať opätovné zaslanie, pripomína Ministerstvo vnútra

Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky
Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Pokiaľ sa zásielka s volebnými materiálmi pre voliča zo zahraničia vráti ako neprevzatá, môžu voliči cez aplikáciu požiadať o opätovné zaslanie materiálov. Môžu zároveň zmeniť adresu, kam im má zásielka prísť. Požiadať o opakované zaslanie volebných materiálov môžu do 20. septembra. Pripomína to Ministerstvo vnútra (MV) SR. O nedoručení zásielky voličov informuje emailová notifikácia.

"Každému voličovi aplikácia umožní, hneď ako sa nám zásielka vráti ako neprebraná v odbernej lehote, požiadať buď o opakované zaslanie, kde si môže zároveň zmeniť adresu doručovania v zahraničí, alebo môže zrušiť svoju voľbu poštou a rozhodne sa, že bude hlasovať, pokiaľ má trvalý pobyt na Slovensku, vo svojej volebnej miestnosti," priblížila riaditeľka odboru volieb na MV SR Eva Chmelová.

archívne video O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo skoro 73-tisíc občanov

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo skoro 73-tisíc občanov (Zdroj: Topky/Maarty)

Volič by mal pri opakovanej žiadosti myslieť na to, či je ešte možné, aby sa zásielka s hlasovacím lístkom vrátila ministerstvu včas, podľa toho, kde sa zdržiava. "Napríklad na Nový Zéland a do Austrálie sú doručovacie lehoty dlhšie," pripomenul rezort vnútra.

O voľbu poštou požiadalo takmer 73-tisíc občanov

O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo 72.993 občanov. Po zaregistrovaní prídu voličovi na adresu v cudzine volebné materiály. Pokiaľ volič požiadal elektronicky, hlasovacie lístky si musí stiahnuť z webu MV SR a vytlačiť sám. Návratnú obálku s hlasovacím lístkom musí volič zo zahraničia zaslať tak, aby bola na MV SR doručená do 29. septembra do 12.00 h. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra. Kandiduje v nich 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

Viac o téme: VoľbyZásielkaVoličiMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu