Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska komisia udelila spoločnosti Apple pokutu vyše 1,8 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Peter Kneffel/dpa)

BRUSEL - Európska komisia udelila spoločnosti Apple pokutu viac ako 1,8 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu distribúcie aplikácií na streamovanie hudby.

Komisia tak rozhodla po sťažnosti, ktorú v roku 2019 podala švédska streamovacia služba Spotify v súvislosti s reštrikciami a poplatkami vo výške 30 % za predaj uskutočnený prostredníctvom aplikácií App Store. Apple zároveň bránil Spotify a iným hudobným streamovacím službám informovať užívateľov o možnostiach platby mimo App Store.

Užívatelia zariadení Apple v Európskej únii (EÚ) sa tak nemohli "slobodne sa rozhodnúť, kde, ako a za aké ceny si budú kupovať predplatné streamovania hudby," uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Komisia v rozhodnutí uviedla, že tieto obmedzenia predstavujú nespravodlivé obchodné podmienky.To je relatívne nový argument v prípade protimonopolných praktík. A použil ho aj holandský protimonopolný úrad pri rozhodnutí proti spoločnosti Apple v roku 2021 v prípade, ktorý predložili poskytovatelia zoznamovacích aplikácií.

Apple rozhodnutie kritizuje

Apple kritizoval rozhodnutie a uviedol, že ho napadne na súde. Podľa americkej spoločnosti Komisia nedokázala odhaliť žiadne dôveryhodné dôkazy o poškodení spotrebiteľov a ignoruje realitu trhu, ktorý prosperuje, je konkurencieschopný a rýchlo rastie.Apple poukázal pritom na fakt, že z rozhodnutia bude profitovať najmä spoločnosť Spotify, ktorá má najväčšiu aplikáciu na streamovanie hudby na svete a počas vyšetrovania sa stretla s Európskou komisiou viac ako 65-krát. Tvrdí tiež, že švédska firma neplatí Apple žiadnu províziu, pretože predplatné predáva na svojej webovej stránke, a nie v obchode App Store.

Verdikt odráža nové technické pravidlá EÚ známe ako zákon o digitálnych trhoch (DMA), ktoré musí spoločnosť Apple splniť do 7. marcaPokuta pre Apple je len zlomok z pokút vo výške 8,25 miliardy eur, ktoré Komisia udelila internetovému vyhľadávaču Google v troch prípadoch v predchádzajúcom desaťročí.Mimo streamovania hudby sa Apple snaží urovnať ďalšie protimonopolné vyšetrovanie EÚ ponukou na otvorenie svojich mobilných platobných systémov typu tap-and-go pre konkurentov EÚ, ktorá následne požiadala o spätnú väzbu od konkurentov a používateľov, pravdepodobne prijme túto ponuku bez pokuty pre Apple.

Viac o téme: Pokuta AppleEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu