Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Tvrdá rana pre slovenskú ekonomiku! Nemecký BOSCH na východe končí: Ľudí prepustí

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky)

PREŠOV - Spoločnosť Bosch mala v plánovanom priemyselnom parku Záborské v okrese Prešov pri výrobe elektromotorov do bicyklov zamestnať až 4-tisíc ľudí. Megainvestíciu oznámil v auguste 2022 vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Nakoniec je však všetko inak. Spoločnosť na východnom Slovensku končí, žiadny veľký priemyselný park nevyrastie a zamestnancov prepúšťa.

archívne video

Bosch by mal podľa Sulíka v Záborskom pri Prešove zamestnať 4000 ľudí (Zdroj: Topky/Maarty)

"Záborské Industrial Park má predpoklad prilákať investície nielen v oblasti priemyselnej výroby a služieb, ale aj v oblasti výskumu a vývoja," uviedlo ministerstvo hospodárstva pod vedením Sulíka v auguste 2022. Zamestnávať mal 4-tisíc ľudí. Už na jeseň však investičný plán nemecká spoločnosť zrevidovala, pretože narazila na problémy s výkupom pozemkov, na ktorých mal park stáť. 

Rezort následne oznámil, že divízia Bosch Electrical Drives rozšíri výrobu pohonných jednotiek pre elektrické bicykle zriadením prevádzky v prenajatých priestoroch na východe Slovenska a zamestnanie nájde 400 zamestnancov. TV Markíza v januári tohto roka upozornila, že ministerstvo hospodárstva výkup zastavilo.

AKTUÁLNE Tvrdá rana pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Uwe Lein/dpa)

Veľký priemyselný park v prešovskom okrese nakoniec nevyrastie a spoločnosť na východnom Slovensku definitívne končí. Informuje o tom denník SME„Spoločnosť Bosch sa rozhodla ukončiť výrobu eBike pohonov od marca 2024. Zamestnanci boli dnes 26. februára o rozhodnutí informovaní,“ potvrdil pre denník riaditeľ korporátnej komunikácie skupiny Bosch pre Česko a Slovensko Pavel Roman. Definitívne tým upúšťa od rozširovania existujúceho výrobného areálu v Prešove.

Heger z toho obvinil vládu Fica, pravda je niekde inde

Bývalý premiér Eduard Heger (Demokrati) z toho obvinil súčasnú vládu Roberta Fica (Smer-SD). "Skutočný dôvod Bezpečnostnej rady? Prekryť odchod investície BOSCH zo Slovenska, presnejšie z východného Slovenska," uviedol v pondelok Heger na sociálnej sieti a označil to za následky krokov vlády Fica a Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Podľa neho sa investori "nenechajú opiť lacným populistickým marketingom."

Ako však uvádza SME, pravda je niekde inde. Nemecká firma označila za dôvod trhové faktory. S cieľom uspokojiť zvýšený dopyt po elektromotoroch plánovala rozširovať svoju výrobu o fabriku pri Prešove, no keďže sa dopyt nezvyšoval podľa predpokladov, firma sa rozhodla, že prešovský závod nepotrebuje.

Rezort hospodárstva reaguje

"Podnikanie spoločnosti Bosch na Slovensku reaguje na klesajúci dopyt po elektrobicykloch. Firma preto urobila strategické rozhodnutie a nebude rozširovať svoje výrobné prevádzky, čím sa zastavili aj rokovania o potenciálnej investícii pri obci Záborské na východnom Slovensku," infornovalo v utorok Ministerstvo hospodárstva SR.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
Ministerka hospodárstva Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bosch zároveň podľa rezortu potvrdil, že zastavuje výrobu vo svojom existujúcom závode v Petrovanoch, čo tiež súvisí s poklesom dopytu na trhu. "Ďalších viac ako tisíc zamestnancov tejto spoločnosti pracujúcich na Slovensku v inom výrobnom sektore sa tieto rozhodnutia nedotknú," dodáva.

Ruský štát vlani prevzal závod spoločnosti Bosch

V júni minulého rok získal Ruský štát stopercentný podiel v závode na výrobu protiblokovacích bŕzd a iných automobilových komponentov, ktorý predtým vlastnila nemecká skupina Bosch. Oznámil to ruský Ústredný inštitút pre výskum a vývoj automobilov a motorov (NAMI). Spoločnosť sa zaoberala výrobou systémov riadenia, protiblokovacích brzdových systémov a systémov elektronického stabilizačného programu.

Viac o téme: BoschZáborské
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu