Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensku bolo vlani zadržaných takmer 1700 falošných eurobankoviek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V minulom roku bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 1697 kusov falzifikátov eurových bankoviek. Oproti roku 2022, kedy ich bolo zadržaných 771, to bol viac ako dvojnásobok. Z celkového množstva bolo v hotovostnom peňažnom obehu zadržaných 940 kusov (55,4 %). Vyplýva to z každoročnej Správy o výskyte falzifikátov eurových platidiel, ktorú v pondelok zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

"Počet falzifikátov eurových bankoviek sa medziročne zvýšil, ale celkovo môžeme konštatovať, že je stabilný a v porovnaní s inými krajinami eurozóny relatívne nízky," zhodnotila centrálna banka. Najväčší podiel tvorili v roku 2023 falzifikáty nominálnej hodnoty 50 a 100 eur.Kvalita zadržaných falzifikátov je podľa NBS prevažne dobrá. Napriek tomu je ich možné odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť. "Falzifikáty sú ľahko rozpoznateľné od pravých bankoviek použitím jednoduchého testu, ktorý spočíva v skúške hmatom - pohľadom - naklonením," priblížila banka s tým, že tento test je bližšie opísaný na internetovej stránke Európskej centrálnej banky (ECB) aj jednotlivých národných centrálnych bánk.

Na Slovensku bolo vlani
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

V roku 2023 bolo na území Slovenska zadržaných tiež 3414 falzifikátov eurových mincí, čo je o 32,3 % viac ako v roku 2022. Najväčší podiel tvorili falzifikáty v nominálnej hodnote 2 eurá (93,4 %). Všetky falošné eurové mince boli zadržané v peňažnom obehu.Z hľadiska kvality vyhotovenia ide podľa NBS v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia. Preto je pre verejnosť pomerne náročné ich odhaliť, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť.

"Najdostupnejšou pomôckou pre rozpoznanie podozrivých mincí je jednoduchý magnet. Euromince nominálnych hodnôt 1 a 2 eurá majú magnetický stred a ich skúšku je možné uskutočniť priložením magnetu k stredu podozrivej mince a následne porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou," vysvetlila centrálna banka. Dôležité je sledovať tiež celkový vzhľad a farbu podozrivej euromince. Pri minciach v nominálnej hodnote 2 eurá je v prípade podozrenia vhodné venovať pozornosť aj nápisu na hrane.

Viac o téme: EurobankovkyFalošné bankovkyNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu