Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Scholz odmietol škrty v sociálnych dávkach, napriek rozpočtovej kríze

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/Annegret Hilse/Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu (9. 12.) rázne odmietol akékoľvek škrty v sociálnych dávkach, keď sa koalícia troch vládnych strán snaží vyriešiť krízu a dohodnúť sa na rozpočte na rok 2024.

Nemecko sa zmieta v rozpočtovej kríze. Ústavný súd v polovici novembra rozhodol, že vláda porušila dlhové pravidlá, keď presunula nevyužitých 60 miliárd eur určených na podporu ekonomiky počas pandémie ochorenia COVID-19 do klimatického fondu. Vláda tieto peniaze plánovala použiť na projekty v oblasti ochrany klímy a na modernizáciu.Rozsudok spôsobil obrovskú dieru v plánoch výdavkov a prinútil vládu prijať núdzový rozpočet na rok 2023 a hľadať nový rozpočtový plán na rok 2024. Rozhodnutie ústavného súdu postavilo vládu pred "veľmi ťažkú úlohu", povedal Scholz na sneme svojej Sociálnodemokratickej strany (SPD).

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Scholz, ktorý sa snaží dosiahnuť dohodu s koaličnými partnermi - stranou Zelených a liberálnou FDP, zdôraznil, že nebude akceptovať zníženie sociálnych dávok. "V takejto situácii nedôjde k žiadnym škrtom v sociálnom štáte v Nemecku," povedal. Kancelár neposkytol žiadne podrobnosti o rozhovoroch, povedal však, že verí v úspech rokovaní a dosiahnutie dohody.Podľa najnovších odhadov koalícia potrebuje zaplátať dieru v rozpočtových plánoch vo výške 17 miliárd eur a opoziční konzervatívci, ako aj Scholzov menší koaličný partner FDP, žiadajú zníženie sociálnych výdavkov.

Sporným bodom medzi koaličnými stranami je aj tzv. dlhová brzda, ktorá je zakotvená v ústave a bráni štátu požičať si viac ako 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP) na pokrytie štrukturálneho deficitu, ak na to nie sú mimoriadne dôvody. Práve tie viedli k pozastaveniu dlhovej brzdy v roku 2020 po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19, a tiež počas energetickej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine.Strana FDP akékoľvek ďalšie pozastavenie dlhovej brzdy odmieta. SPD však vzhľadom na rozpočtovú krízu navrhuje, aby bolo toto pravidlo v roku 2024 opäť pozastavené, čo by vláde umožnilo väčšie pôžičky, uvádza sa v uznesení jednomyseľne prijatom na sneme strany.

Rozpočet na rok 2024

A zároveň minister hospodárstva Robert Habeck zo strany Zelených vyhlásil, že chce, aby pokračovali "všetky projekty v oblasti zelenej transformácie".Parlamentný klub Scholzovej SPD vzhľadom na patovú situáciu začiatkom týždňa pripustil, že parlamentu sa tento rok už zrejme nepodarí prijať rozpočet na rok 2024.Kancelár Scholz a jeho koaliční partneri sa však stále snažia o politickú dohodu do konca roka, ktorá by sa potom mohla dostať do parlamentu začiatkom roka 2024.

Viac o téme: EkonomikaSociálne dávkyŠkrtyOlaf ScholzRozpočtová kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu