Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tržby v maloobchode boli v júli 2023 medziročne nižšie o 4,4 %

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tržby v maloobchode boli v júli 2023 medziročne nižšie o 4,4 %, ich pokles vyjadrený v stálych cenách pretrvával šiesty mesiac za sebou. Tržby v maloobchode za júl v porovnaní s júnom zaznamenali rast o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na negatívnu bilanciu odvetvia najvýznamnejšie vplýval pokles tržieb v hyper- a supermarketoch (nešpecializované predajne) o 4,3 %, ktoré sú najvýznamnejšou zložkou maloobchodného predaja s podielom na tržbách takmer 42 %. Druhým najvýraznejším vplyvom bolo zníženie tržieb o 6,9 % v špecializovaných predajniach s ostatným tovarom, napríklad s obuvou, textilom či drogériou a tiež pokles o 12,8 % v predajniach s ostatným tovarom pre domácnosť, kam patria hobymarkety, predajne nábytku či spotrebnej elektroniky.

Tržby v maloobchode boli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tržby za júl v porovnaní s júnom zaznamenali rast o 0,9 % v maloobchode a o 8 % sa zvýšili v predaji a oprave motorových vozidiel). Medzimesačne poklesli vo veľkoobchode o 1,4 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 2,8 % a o necelé percento aj v ubytovaní.V súhrne za sedem mesiacov 2023 tržby rástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 17,7 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa zvýšili o 12,7 % a v ubytovaní o 26 %. Pokles tržieb zaevidoval maloobchod o 5,6 % a veľkoobchod o 3 %.

Viac o téme: EkonomikaMaloobchodSlovenskoTržbyŠtatistický úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu