Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Návštevnosť hotelov a penziónov v júli tohto roku medziročne stúpla o 9 percent

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Celková návštevnosť hotelov, penziónov a iných ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v júli 2023 dosiahla 661-tisíc osôb, čo predstavovalo medziročný nárast o 9 %. K návštevnosti v úspešnom roku pred pandémiou chýbalo ubytovateľom stále 7 % návštevníkov. Počet prenocovaní, ktoré hostia strávili v zariadeniach cestovného ruchu, mierne presiahol dva milióny, čo bolo o desatinu viac ako pred rokom. Priemerná doba pobytu predstavovala tri noci. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Nárast ukazovateľov ubytovania stále ovplyvňuje najmä nižšia porovnávacia základňa z júla 2022, kedy sa do ubytovacích zariadení postupne vracali hostia po dvojročnej pandémii COVID-19. Nadpolovičnú väčšinu z celkového počtu ubytovaných, teda 394-tisíc osôb (60 %) tvorili domáci návštevníci. Počet domácich hostí dosiahol úroveň vlaňajška, ale do predcovidových čísiel júla 2019 chýbalo stále ešte 5 %. Pritiahnuť medziročne viac dovolenkujúcich Slovákov sa podarilo piatim z ôsmich regiónov – Bratislavskému, Trenčianskemu, Nitrianskemu, Banskobystrickému a Košickému kraju.

Archívne video: Budaj o výstavbe 9-poschodového hotela v Demänovskej doline: Nie je to uzavretá vec

Budaj o výstavbe 9-poschodového hotela v Demänovskej doline: Nie je to uzavretá vec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Ubytovacie služby počas júla na Slovensku využilo 267-tisíc zahraničných návštevníkov, išlo o 22-percentný medziročný nárast návštevnosti. Medziročne významne vzrástol ich počet vo všetkých krajoch, je to však len dôsledok návratu cudzincov po pandémii. S výnimkou jediného kraja však počty cudzincov stále ešte zaostávajú za júlovým stavom z roku 2019.

Návštevnosť v zariadeniach v júli 2023
Zobraziť galériu (3)
Návštevnosť v zariadeniach v júli 2023  (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Jediný región, ktorý už mal viac zahraničných hostí ako v júli 2019, bol Žilinský kraj. V absolútnych číslach najviac cudzincov navštívilo Bratislavský (90-tisíc), Žilinský (59-tisíc) a Prešovský kraj (43-tisíc zahraničných návštevníkov). Spolu tieto tri kraje tvorili skoro tri štvrtiny celkovej zahraničnej návštevnosti.

Návštevnosť v zariadeniach v júli 2023
Zobraziť galériu (3)
Návštevnosť v zariadeniach v júli 2023  (Zdroj: Štatistický úrad SR)

V súhrne za prvých sedem mesiacov 2023 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo 3,2 milióna hostí, čo predstavuje medziročný nárast o takmer 30 %. Do celkového počtu návštevníkov v porovnateľnom období roka 2019 chýbalo 9 % hostí. Počet cudzincov narástol medziročne takmer o polovicu, domáca návštevnosť sa zvýšila o 18 %.

Viac o téme: ZariadeniaNávštevnosťHotelyNárastŠtatistický úrad SRPenziónyJúl 2023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu