Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kráľovnej brošňa z pohrebu: Pocta Philipovým predkom a... FOTO Mala ju aj na Slovensku!

Alžbeta II. mala tú istú brošňu pred 12 rokmi na Slovensku. Zobraziť galériu (8)
Alžbeta II. mala tú istú brošňu pred 12 rokmi na Slovensku. (Zdroj: SITA)

WINDSOR - Poslednú rozlúčku s manželom britskej kráľovnej Alžbety II. (94), princom Philipom (†99), sledoval celý svet. Konala sa v sobotu o 15-tej hodine popoludní v kaplnke svätého Juraja vo Windsore. Mnohí si okrem iného posvietili aj na šperky, ktoré smútiaca panovníčka na túto príležitosť zvolila. Mohutná diamantová brošňa má byť vraj poctou Philipovym predkom a... Pozrite, veď ju v roku 2008 mala aj na Slovensku!

VIDEO: Životný príbeh princa Philipa (†99)

Životný príbeh princa Philipa (†99) (Zdroj: Martin Bublavý)

Galéria: Posledná rozlúčka s princom Philipom (†99)

Kráľovná Alžbeta II. má obrovskú šperkovnicu luxusných kúskov, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie. Výnimkou nie je ani mohutná brošňa, ktorú si zvolila na poslednú rozlúčku so svojim zosnulým manželom princom Philipom. Mnohí odborníci na britskú kráľovskú rodinu čakali, po akom šperku siahne a či bude mať nejakú symboliku. 

Kráľovná Alžbeta II. mala na pohrebe princa Philipa na sebe brošňu Richmond.
Zobraziť galériu (8)
Kráľovná Alžbeta II. mala na pohrebe princa Philipa na sebe brošňu Richmond.  (Zdroj: SITA)

Veľká brošňa posiata diamantmi a perlami je vraj dedičstvom po Alžbetinej starej mame kráľovnej Márie, ktorú vtedajšia panovníčka dostala ako svadobný dar. Protokolistka, ktorá na Markíze poslednú rozlúčku s princom Philipom komentovala, prezradila, že by malo ísť o poctu vojvodovym nemeckým predkom. Alžbetina stará mama, kráľovná Mária mala totiž nemecký pôvod.

 „Takže predpokladám, že ide o odkaz na nemecké dedičstvo jej manžela. Ide ako keby o pozdrav jeho nemeckému dedičstvu, ktoré bolo politicky problematické v ich vzťahu. On naozaj nemal inú rodinu a aj jeho deti sa volajú po matke, sú Windsorovci, nie Mountbattenovci ako ich otec, tak je to určite z jej strany veľké gesto, aby uznala vlastne svojho manžela v tej plnosti, akým bol,“ zhodnotila Katarína Strýčková, odborníčka na britskú kráľovskú rodinu.

Kráľovná Alžbeta II. mala tento mohutný šperk na sebe už niekoľkokrát. Dokonca aj v roku 2008, keď navštívila Slovensko. Luxusný kúsok si pripla na svoj kabát, keď spolu so svojim manželom a slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom obdivovala zrúcaninu hradu Devín. 

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip v roku 2008 na hrade Devín. Panovníčkin kabát zdobila brošňa, ktorú mala aj na pohrebe princa Philipa.
Zobraziť galériu (8)
Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip v roku 2008 na hrade Devín. Panovníčkin kabát zdobila brošňa, ktorú mala aj na pohrebe princa Philipa.  (Zdroj: SITA)

Princ Philip a britská
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.Princ Philip
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu