Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Milan Kňažko získa prestížne ocenenie Hercova misia

Milan Kňažko
Milan Kňažko

Na 18. Art Film Fest zavíta predstaviteľ romantických milovníkov i drsných záporákov, slovenský filmový a divadelný herec Milan Kňažko, aby si v stredu, 23.júna prevzal prestížne ocenenie Hercova misia.

Milan Kňažko (1945) hrávať začal už počas štúdia na strednej škole, ale pred prijatím na herectvo na Vysokej škole múzických umení si ešte vyskúšal prácu kulisára a baníka. Po štyroch rokoch štúdia získal štipendium na Medzinárodnej divadelnej akadémii vo francúzskom meste Nancy. Po návrate na Slovensko pôsobil v bratislavskom Divadle na Korze, na Novej scéne a od roku 1985 v Slovenskom národnom divadle, kde hral až do roku 1990. Popri divadle sa často objavoval aj na filmovom plátne. Po prvý raz to bolo v roku 1965 v dramatickom príbehu z nápravného zariadenia pre mladistvých Šerif za mrežami (r. D. Plichta). Výrazné úlohy vytvoril vo filmoch Nevesta hôľ (r. M. Ťapák, 1971), Zánik samoty Berhof (r. J. Svoboda, 1983), Dobří holubi se vracejí (r. D. Klein, 1988) alebo Papilio (r. J. Svoboda, 1986), ktorý si sám vybral pre uvedenie na Art Film Feste.

Okrem hrania sa po roku 1989 venoval aj politike. Ako jediný v ČSSR pred revolúciou vrátil titul zaslúžilého umelca pre nesúhlas s politikou vtedajšieho režimu a v novembri 1989 vstúpil do politického diania. Patrí k spoluzakladateľom Verejnosti proti násiliu. Prvý ponovembrový prezident Václav Havel si ho vybral ako poradcu. Neskôr bol ministrom zahraničných vecí SR a ministrom kultúry.

Na konci 90. rokov sa začal vracať k herectvu, najskôr divadelnému. V inscenácii Kumšt si zahral s Milanom Lasicom a Mariánom Labudom a v pražskom divadle Ungelt stvárnil postavu španielskeho maliara Pabla Picassa pod režijným vedením Jiřího Svobodu, s ktorým nakrútil svoje najlepšie filmy. Stal sa tiež generálnym riaditeľom televízie JOJ. Zatiaľ posledný celovečerný film, ktorý nakrútil, bol thriler Normal režiséra Júliusa Ševčíka z roku 2009.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu