Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ocenenie Hercova misia získa ako prvý Josef Abrhám

Josef Abrhám
Josef Abrhám

Prvým držiteľom ocenenia Hercova misia bude na 18. Art Film Feste český herec Josef Abrhám, ktorý si ho prevezme v sobotu, 19.júna 2010.

Aj keď sa Josef Abrhám (1939) narodil v Zlíne, považuje sa za polovičného Slováka, keďže je jediným potomkom slovenského dramatika a evanjelického farára Jozefa Hollého, autora divadelných hier Kubo a Geľo Sebechlebský. Spočiatku to vyzeralo, že sa k herectvu nedostane. Keď sa po maturite nedostal na štúdiá, začal totiž pracovať v tehelni svojho starého otca ako robotník. Až neskôr ho prijali na Vysokú školu múzických umení v Bratislave, odkiaľ po dvoch rokoch prestúpil na DAMU do Prahy. V roku 1965 sa stal jedným zo zakladajúcich členov nového pražského divadla – Činoherního klubu, v ktorom pôsobil až do roku 1992. Dva roky ešte hrával v Národním divadle v Prahe, potom odišiel z divadla natrvalo.

Pred filmovou kamerou sa po prvý raz objavil ešte počas štúdia, šlo o absolventský film Věry Chytilovej Strop (1961). Už ako mladý herec preukázal, že vie presvedčivo stvárniť rozporuplné a výrazovo náročné postavy. Zaujímavú príležitosť dostal vo filme Křik Jaromila Jireša, ktorý získal na festivale v Cannes v roku 1964 zvláštne uznanie. Neskôr hral v mnohých významných filmoch, napríklad Každý den odvahu (r. E. Schorm, 1964), Dita Saxová (r. A. Moskalyk, 1967), Pension pro svobodné pány (r. J. Krejčík, 1970), Holka na zabití (r. J. Herz, 1975) alebo Konec starých časů (r. J. Menzel, 1989).

Jeho komediálny talent objavila autorská dvojica Smoljak – Svěrák v komédii Marečku, podejte mi pero! (1976). Nasledovalo niekoľko rovnako úspešných komédií ako Kulový blesk (1978) a Vrchní prchni! (1980). Hral asi v 150 ďalších tituloch. Úspech dosiahol aj na televíznej obrazovke. Najznámejšou jeho úlohou je postava doktora Blažeja v seriáli Nemocnice na okraji města (r. Jaroslav Dudek, 1977). V roku 1993 dostal Českého leva za svoj výkon v hudobnom filme Šakalí léta (r. J. Hřebejk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu