Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Kauza vraždy Ernesta Valka: Za ozbrojenú lúpež súd odobril osemročný trest

Jaroslava Klinku odsúdili za lúpež v dome zavraždeného Ernesta Valka na osem rokov Zobraziť galériu (5)
Jaroslava Klinku odsúdili za lúpež v dome zavraždeného Ernesta Valka na osem rokov (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

PEZINOK – Trest osem rokov väzenia odobril dnes senát Okresného súdu v Pezinku v rámci schválenia dohody o vine a treste pre obvineného Jaroslava Klinku. Ten priznal účasť na lúpeži, pri ktorej bol v novembri 2010 zastrelený známy právnik Ernest Valko.

Trest by si mal Klinka odpykať v zariadení so stredným stupňom stráženia. Verdikt súdu je právoplatný, keďže súčasťou dohody je záväzok, že sa odsúdený voči nemu neodvolá. Pôvodne navrhnutý trest sedem rokov a dva mesiace považoval súd za nedostatočný.

Jaroslava Klinku odsúdili na osem rokov väzenia

"Osemročný trest odňatia slobody považuje súd za dostatočný. Bude zaujímavé sledovať, ako iný súd rozhodne o samotnom hlavnom páchateľovi," uviedol predseda senátu OS BA I. Vyslovil presvedčenie, že poškodená dcéra Jana sa dozvie na hlavnom pojednávaní, ako došlo k vražde jej otca, prominentného advokáta. Poškodenú so svojím nárokom odkázal na civilné konanie.

Prokurátor je spokojný

"Ja som spokojný. Senát OS v Pezinku zhodnotil tak skutkový stav, ako aj vykonané dokazovanie. Zvážil veľmi starostlivo právnu kvalifikáciu aj procesné podmienky, za ktorých prebehlo dokazovanie a myslím si, že rozhodol zákonne. Teraz nastal ten čas, keď začnem pracovať na obžalobe na Jozefa R. Tá bude podaná na Okresný súd Bratislava 1," uviedol po opustení súdnej miestnosti prokurátor Kandera.

Obžalovaný svedok Jaroslav Klinka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

"S touto dohodou o vine a treste nesúhlasíme. Naším pôvodným zámerom bolo, aby obaja títo páchatelia boli súdení počas jedného konania. Stále trváme na tom, že je tam veľmi veľa nezrovnalostí týkajúcich sa toho, ako sa stal skutok. Máme dôvodné pochybnosti o tom, že pán Klinka neklame. Neviem ani, čo mám k tomu povedať, ten trest nám príde nespravodlivý,“ uviedla dcéra zavraždeného advokáta Jana Valková.

Rovnaký názor, že súd mal dohodu zamietnuť vzhľadom na viacero pochybností a rozporov zastáva aj právny zástupca poškodenej Ján Havlát. Podľa neho mal o dvojici rozhodovať súd v rámci jedného hlavného pojednávania.

Ak by Klinka nespolupracoval, skutok by nebolo možné objasniť

Prokurátor ako aj Klinkov advokát Daniel Lipšic v súvislosti s uzatvorením dohody argumentovali, že ak by sa Klinka nerozhodol spolupracovať, skutok by pravdepodobne nebolo možné objasniť. Dcéra zavraždeného právnika a jej právny zástupca naopak argumentovali proti dohode s tým, že vo veci má byť vytýčené riadne hlavné pojednávanie, kde majú byť súdení obaja podozriví. Skutok by tiež podľa nich mohol byť klasifikovaný ako vražda a nie lúpežné prepadnutie s následkom smrti.

Polícia navrhla ešte na jeseň 2018 v kauze vraždy prominentného právnika obžalovať Jaroslava Klinku a Jozefa R. Stalo sa tak opakovane, keďže prvý návrh prokurátor policajtom vrátil na doplnenie dokazovania. Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu.

Na snímke obvinený Jaroslav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Bývalý predseda Ústavného súdu Českej a Slovenskej federatívnej republiky bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Spolupáchateľstvo trestného činu

Obaja obvinení uskutočnili sledovanie domu. Dohodli sa, že násilným spôsobom zoberú finančné prostriedky. Zaobstarali si strelnú zbraň. Podľa Havláta ide o klasickú definíciu spolupáchateľstva trestného činu. Navrhuje, aby súd návrh zamietol a vec vrátil prokurátorovi do prípravného konania a vo veci sa uskutočnil s dvojicou riadny proces.

Na snímke obvinený Jaroslav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Jaroslav Klinka, ktorý si momentálne odpykáva trest v prípade inej ozbrojenej lúpeže v rámci vyšetrovania priznal, že do domu právnika vnikol len za účelom lúpeže. Na Ernesta Valka strieľal údajne jeho komplic Jozef R., ktorý má byť súdený v samostatnom procese. Motívom plánu prepadnúť dom právnika bola informácia, že pri sebe nosí vyššie sumy peňazí. Zbraň, ktorou Valka zastrelili, mali páchatelia v nelegálnej držbe.

Valko bol zavraždený vo svojom dome v roku 2010

Jaroslav Klinka označil za strelca Jozefa R., ten však vinu odmieta. Klinku odsúdil v roku 2017 OS v Žiari nad Hronom za trestný čin lúpeže na trest odňatia slobody vo výmere šiestich rokov a ôsmich mesiacov. Podľa obžaloby mal obvinený tip, že Valko nosí domov väčšiu sumu peňazí. Do domu dvojica vnikla po tom, ako doň vpustila zapáchajúcu chemickú látku.

Na snímke obvinený Jaroslav
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Valko bol zavraždený vo svojom dome v Limbachu v roku 2010. Po viac než ôsmich rokoch policajti ukončili vyšetrovanie vraždy s návrhom na obžalobu dvoch páchateľov, vtedy 43-ročného Jozefa R. a 45-ročného Jaroslava Klinku, ktorých motívom bolo podľa polície lúpiť vo Valkovom dome. Po Valkovom návrate mali do domu vniknúť a Jozef R. mal právnika streliť do hrudníka, čím mu mal spôsobiť smrteľné zranenie. Následne Jozef R. zobral Valkovi pištoľ, ktorú mal advokát v legálnej držbe.

Viac o téme: Súd Ernest ValkoJaroslav Klinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu