Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Pod obchvatom Bratislavy našli zakázané rakovinotvorné látky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Posledné vzorky z násypov na stavbe diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 v okolí Bratislavy potvrdili výskyt nepovolených látok. Ako v stredu informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV), v troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou.

Rezort dopravy preto podnikne kroky, aby bol všetok nepovolený materiál zo stavby odstránený a cesta spĺňala všetky kritériá určené stavebným povolením. "Vždy som veľmi jasne a transparentne komunikoval, že všetky diaľnice musia spĺňať nielen technické, ale aj environmentálne kritériá. Preto som dal urobiť viacero testovaní napriek tomu, že koncesionár tvrdí, že je všetko v poriadku. Podnikneme všetky potrebné kroky, aby v násypoch diaľnice neostal žiadny nebezpečný materiál," povedal minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd). "Koncesionár to musí zabezpečiť na vlastné náklady," uviedol minister.

Árpád Érsek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Na základe výsledkov posledných testov príslušná sekcia ministerstva dopravy okamžite vyzvala koncesionára, aby bezodkladne odviezol všetok kontaminovaný materiál a nahradil ho nezávadným materiálom. Takisto koná aj Špeciálny stavebný úrad, ktorý tiež dostal výsledky dodatočných vzoriek a na ich základe zvolal pracovné stretnutie s koncesionárom. Nezávislý dozor je tiež povinný vysvetliť, ako je možné, že takýto odpad neidentifikoval a ministerstvo o tom neinformoval, čo je jeho povinnosťou.

"Podľa dostupných údajov sa problém týka relatívne krátkeho úseku diaľnice D4 pri Jarovciach a je možné kontaminovanú zeminu odviezť a nahradiť ju kvalitnými materiálmi," informovala rezortná hovorkyňa Karolína Ducká. Toto riešenie podľa nej nemusí mať dopad ani na finálny termín otvorenia diaľnice, ak bude realizované včas. Informáciu ako prvý priniesol portál Glob.sk

O azbeste sa hovorilo už minulý rok

Petržalsky poslanec v októbri minulého roka na tlačovej konferencii pri Umelom kopci v Petržalke upozornil na to, že pri odstraňovaní starej skládky sa spracúva azbest, ktorý uniká do ovzdušia a jeho časti končia pod telesom bratislavského obchvatu.

„Bohužiaľ sa potvrdili naše podozrenia a zistenia z minulého roka. Bol by som radšej keby som sa mýlil a žiaden azbest by sa v obchvate nenašiel. Ale keďže sa našiel je úlohou zodpovedných, aby bol odstránení a nahradený materiálom, ktorý na takúto stavbu patrí,“ približuje poslanec Dragun.

Petržalsky poslanec taktiež upozorňuje na to, že je dôležité skontrolovať aj iné úseky bratislavského obchvatu nakoľko existujú podozrenia, že aj na iných úsekoch sú použité nekvalitné materiály. Miroslav Dragun hovorí, že aj v úseku v katastri Vajnôr sa môže používať nekvalitný materiál, nakoľko je tam dlhodobý problém s uvalcovaním násypu. Podľa jeho názoru do dnes verejnosť, samospráva a ani štát nevie aké množstvo nebezpečných azbestových vlákien uniklo do ovzdušia pri drvení odpadu na Umelom kopci.

„Najnebezpečnejší je azbest počas jeho drvenia, keď sa časti azbestu dostávajú do ovzdušia. Už počas našich októbrových meraní bola namerané veľké množstvo azbestových vlákien vo vzduch. Bohužiaľ vtedy investor ale aj štátne orgány naše akreditované merania spochybňovali,“ uzatvára Miroslav Dragun.

Viac o téme: VzorkyKontaminovaná pôdaD4R7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu