Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V kauze Technopol došlo k zvratu: Zrušili nezákonný rozsudok, prípad späť na bode nula

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Dušan Hein)

BRATISLAVA - Kauzu, ktorá sa ťahá roky, znova otvoril zavraždený novinár Ján Kuciak. Ten prišiel na to, že do pochybných obchodov okolo Technopolu sú zapletení ľudia blízki kontroverznému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. Dnes Okresný súd Bratislava I zrušil pochybný rozsudok a súd tak bude nanovo skúmať, komu akcie patria. Informuje o tom denník Sme.

Nové zistenia v kauze Technopol: Ján Kuciak mal pravdu o Kočnerových kšeftoch

"V čase vyhlasovania rozsudku pre zmeškanie neboli splnené podmienky vyžadované zákonným ustanovením na takéto rozhodnutie," uviedol pre denník Sme sudca Radovan Groman, ktorý prípad prebral po sudkyni Miriam Repákovej. Tá sa z prípadu stiahla.

V roku 2017 sa na súd obrátila firma Aarow. Tá žiadala, aby súd určil, kto je akcionárom Technopolu, pretože v obehu boli v tom čase dve série jeho akcií. Prvú mala podľa polície ukradnúť Denisa Páveková, ktorá je exmanželkou riaditeľa Technopol Servisu. Následne ich predala firme Aarow. V súčasnosti je trestne stíhaná pre krádež. Majiteľom firmy je podľa denníka syn Jozefa Dučáka, ktorý sa angažoval v kauze nezákonnej výstavby skládky odpadu v Pezinku spolu s Marianom Kočnerom.

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Do obehu sa dostala aj druhá séria akcií po tom, čo sa vedenie Technopolu dozvedelo o ich krádeži, následne ich zneplatnilo a v roku 2016 vydalo nové akcie americkej firme Investments Nominees. Sudkyňa Repáková rozhodla, že akcionárom Technopolu je firma Aarow. Nové akcie, ktoré Technopol vydal, vyhlásila sudkyňa za neplatné.

Po dvoch rokoch však prišla dobrá správa. „Začiatkom tohto týždňa sme dostali uznesenie súdu, ktorým bol rozsudok pre zmeškanie zrušený. To je ten rozsudok, o ktorom sme od začiatku hovorili, že je nezákonný a kvôli ktorému sa vedie aj disciplinárne konanie voči sudkyni, ktorá ho vydala,“ potvrdil pre Aktuality.sk Radovan Pala z TaylorWessing.

Zmiznutý spis

Koncom októbra zmizla veľká časť súdneho spisu ku kauze Technopol Servis z Okresného súdu Bratislava I. Minister spravodlivosti Gábor Gál následne súd navštívil a novinárom oznámil, že vo veci podáva trestné oznámenie. Zmiznutých tristo strán sa našlo. Gál zároveň odvolal predsedníčku Okresného súdu.

Zmiznutie časti súdneho spisu predtým potvrdil aj partner advokátskej kancelárie TaylorWessing Radovan Pala, ktorá zastupuje v kauze Technopol Servis jeho skutočných vlastníkov okolo podnikateľa Pavla Páveka. Práve im mali firmu ukradnúť ľudia blízki Mariánovi Kočnerovi, na čo upozorňoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Kočnerovu firmu Inkasný Servis zastupovali advokáti z kancelárie Dušana Repáka, bývalého manžela sudkyne Repákovej.

Marián Kočner a Ján
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian/Aktuality.sk)

Kočner je stále vo väzbe

Marian Kočner je obvinený z falšovania miliónových zmeniek spolu s Pavlom Ruskom. V decembri mu Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici predĺžil a sprísnil väzbu a rozhodnutie potvrdil aj Najvyšší súd SR.

Policajný prezident Milan Lučanský v minulosti potvrdil, že vyšetrovatelia Kuciakovej vraždy pracujú aj s verziou, že by s ňou niečo mohol mať spoločné Kočner. Obvinený z vraždy však stále nie je. Za údajného objednávateľa brutálneho činu ho mal označiť aj jeden zo štvorice obvinených Zoltán Andruskó. Podľa neho si mal Kočner objednať vraždu prostredníctvom Aleny Zsuzsovej.

Viac o téme: Technopol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu