Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Proces s Pavlom Rusko v kauze prípravy vraždy Silvii Volzovej sa začne koncom mája

Pavol Rusko
Pavol Rusko (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Prvé pojednávanie s bývalým riaditeľom TV Markíza a exministrom hospodárstva SR Pavol Rusko, ktorý je obvinený z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej, sa začne pred sudcom Okresného súdu Bratislava II koncom mája.

"Jedna sa o vytýčenie termínu hlavného pojednávania v trestnej veci obžalovaných P.R., M.Č.,M.K.,R.L.," uviedol v piatok hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Na vytýčenie termínu vo štvrtok (14.2.) upozornila TV Joj.

Pokiaľ by sudca Okresného súdu Bratislava II žalobu Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave na Pavla Ruska v máji prijal, po prvý raz v histórii Slovenska by pred súdom stál bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach. V prípade prípravy vraždy Volzovej sú obvinené okrem Pavla Ruska aj ďalšie tri známe osoby z prostredia slovenského podsvetia - banskobystrický bos Mikuláš Černák, bos bratislavskej skupiny sýkorovcov Robert Lališ alias Kýbel a napokon bos Miloš Kaštan. Prví dvaja sú právoplatne odsúdení za iné vraždy na doživotné tresty odňatia slobody.

Na druhej strane, trestným oznámením bývalého riaditeľa TV Markíza a exministra hospodárstva Pavla Ruska, v súvislosti s obvinením v prípade prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej, sa napokon opätovne zaoberá KP v Bratislave. Trestné oznámenie na neznámych páchateľov podal Pavol Rusko v polovici januára v podateľni Generálnej prokuratúry SR s tým, že ide o zámernú snahu zdiskreditovať jeho osobu.

"Trestné oznámenie Pavla R. zo 14. januára 2019 bolo v súvislosti s nadobudnutím účinnosti novely Trestného poriadku 5. februára Okresnou prokuratúrou Bratislava I postúpené na ďalšie konanie Krajskej prokuratúre Bratislava. To vzhľadom na skutočnosť, že trestné oznámenie smeruje aj voči príslušníkom Policajného zboru, ktorí sa mali podieľať na vyšetrovaní trestnej veci obvineného Pavla R., ktorá je podľa jeho tvrdenia výsledkom zorganizovanej snahy o jeho trestné stíhanie a poškodenie jeho mena, okrem iného s pomocou ovplyvňovania vyšetrovania a účelovo koordinovaných krivých výpovedí," uviedol 8. februára na otázku prokurátor a hovorca KP v Bratislave Matej Izakovič. Podľa jeho slov v uvedenej veci doposiaľ nebolo začaté trestné stíhanie. 

Rusko je stíhaný na slobode

Pavol Rusko bude aj naďalej stíhaný na slobode. V pondelok 4. januára o tom rozhodol Okresný súd (OS) Bratislava II, rozhodnutie nie je právoplatné. Súd tak zamietol návrh KP v Bratislave na rozšírenie dôvodov väzby obvineného a vzatie do väzby. "Dôvodom rozhodnutia súdu je, že návrh neobsahuje konkrétne skutočnosti a dôvody, ktoré by svedčili o dôvodnej obave z ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených, prípadne marení skutočností dôležitých pre trestné konanie," povedal vtedy hovorca Adamčiak. Doplnil, že uznesenie nie je právoplatné, zástupca prokuratúry podal sťažnosť. Po jej doručení bude rozhodovať o veci KS v Bratislave.

"V nadväznosti na rozhodnutie sudcu Okresného súdu Bratislava II dozorový prokurátor ihneď po vyhlásení rozhodnutia, ktorým bol zamietnutý podnet na rozšírenie dôvodov väzby u obvineného Pavla R. o kolúznu väzbu, zahlásil sťažnosť. V súčasnosti sa čaká na doručenie písomného vyhotovenia rozhodnutia súdu, aby bolo možné podanú sťažnosť odôvodniť," spresnil minulý piatok prokurátor Izakovič.

Advokát Ruska považuje návrh za nedôvodný

Advokát Pavla Ruska Marek Para považuje návrh na väzobné stíhanie Pavla Ruska za nedôvodný. "Ja som skutočne nevidel žiadne kolúzne konanie svojho klienta. Vyjadrenie vlastného postoja k obhajobe je jednoducho sloboda prejavu a právo na obhajobu," tvrdí s tým, že za to nikoho nemožno vziať do väzby. "Ja som veľmi rád, že spravodlivosť prehovorila a že výsledok je taký, aký je," povedal Pavol Rusko. Verí, že aj KS v Bratislave rozhodne rovnako. Ako doplnil, neverí, že by krajský súd poprel svoje doterajšie rozhodnutia.

Prokurátor ozrejmil, že návrhom na väzobné stíhanie reagoval na minuloročnú decembrovú tlačovú konferenciu Pavla Ruska, na ktorej označil výpovede svedkov za klamstvo. "Všetky tieto veci treba vnímať v určitom kontexte a myslím si, že bolo možné do určitej miery ovplyvniť či už svedkov, spoluvinníkov alebo poškodených," povedal po rozhodnutí súdu. Zdôraznil, že bolo podľa neho tiež možné zasiahnuť do zákonnosti procesu.

Začiatkom decembra minulého roka navrhol vyšetrovateľ podať obžalobu na Pavla Ruska, ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na Krajskej prokuratúre v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Pavla Ruska. KS v Bratislave Pavlovi Ruskovi na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia. Ďalšie tri osoby obvinené z prípravy vraždy sú veľmi známe osoby slovenského podsvetia.

Viac o téme: VraždaPavol RuskoSilvia Volzová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu