Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS navrhuje zrušiť milosť udelenú Kočnerovi: Smeru vraj išlo iba o to, aby si ho nepohnevali

Marián Kočner
Marián Kočner (Zdroj: glob.sk)

BRATISLAVA - Väzobne stíhanému podnikateľovi Marianovi K. by mala byť zrušená milosť, ktorú mu v kauze Technopol pred viac ako dvoma dekádami udelil vtedajší prezident Michal Kováč. Tvrdia to opoziční poslanci zo SaS, ktorí v tomto duchu predkladajú ústavný zákon. O právnej norme diskutuje plénum v úvode siedmeho rokovacieho dňa 38. schôdze parlamentu.

Pred vyše rokom Národná rada (NR) SR zrušila Mečiarove amnestie, lebo odporovali princípom demokratického a právneho štátu. "Súčasťou tohto rozhodnutia bolo aj zrušenie milosti Michala Kováča svojmu synovi. Už vtedy sme namietali, že takýto postup je nelogický, keďže Kováč ml. nečelil podozreniam z podvodu sám, ale spolu s Marianom K. Ale boli to poslanci Smeru-SD, ktorí ponechanie milosti Marianovi K. obhajovali tak, že boli ochotní zablokovať zrušenie Mečiarových amnestií," povedal nedávno podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Podľa jeho slov zlá povesť Mariana Kočnera poslancom Smeru-SD neprekážala. "Viac im záležalo, aby si ho nepohnevali. Dnes je však iná doba a treba učiniť spravodlivosti za dosť a odstrániť anomáliu, keď o milosť Michala Kováča prišiel len jeho syn a nie aj Marian K.," odkázal Galko s tým, že návrh ústavného zákona bude možnosťou reparátu a testom charakteru koaličných poslancov.

Člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Alojz Baránik (SaS) vysvetlil, že milosť udelená Marianovi Kočnerovi bola oveľa menej odôvodnená ako milosť Kováčovi ml. "Usilujeme sa teda o nápravu tejto absolútnej nerovnováhy, ku ktorej došlo v čase zrušenia Mečiarových amnestií a milosti Kováčovi ml. Som presvedčený, že týmto dosiahneme rovnováhu," dodal. Líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár vlani na otázku, prečo nebola zrušená milosť aj Marianovi Kočnerovi, odvetil, že to bol kompromis vo vládnej koalícii. "Ak chcete v koalícii výsledok, musíte dosiahnuť kompromis. Inak nemáte nič," povedal.

Strana s návrhom nepochodila

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v Národnej rade SR nepochodila s návrhom zrušiť prezidentskú milosť pre Mariána Kočnera, udelenú v kauze Technopol v roku 1997. Návrh ústavného zákona, ktorý by milosť pre kontroverzného podnikateľa zrušil, nenašiel v pléne dostatočnú podporu. Podľa opozičnej strany je v súčasnosti dôvodom na takýto návrh situácia, keď je Kočner väzobne stíhaný za kauzu zmenky a je podozrivý z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa SaS až zrušením milosti pre Mariána Kočnera bude spravodlivosti učinené zadosť.

Vládna koalícia odmietla návrh strany Sloboda a Solidarita, ktorým liberáli chceli zrušiť milosť exprezidenta Michala Kováča pre väzobne stíhaného Mariana Kočnera. Uvádza to SaS v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca strany Róbert Buček. Liberáli upozornili na to, že za návrh ústavného zákona hlasovalo 61 poslancov prevažne z opozičných radov. Z koalície ho podporili Jaroslav Paška z SNS a Eduard Adamčík z Mosta-Híd, za návrh hlasoval napríklad aj nezávislý poslanec Marek Maďarič.

„Marian Kočner síce stratil podporu na prokuratúre a polícii, ale politickú podporou vo vládnej koalícii má stále pevnú a nemennú. Je zjavné, že koalícia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd sa stále obáva obsahu Kočnerovho trezora a podľa toho hlasujú,“ reagoval poslanec NR SR a tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár, ktorý podal na Kočnera viacero trestných oznámení. „Cieľom nášho návrhu bolo odčiniť krivdy z kontroverzných 90. rokov, napraviť škody, ktoré sa stali, objasniť a vyšetriť minulosť,“ dodal poslanec Rajtár.

Viac o téme: MilosťSlovenskoSaSMarián KočnerKauza Technopol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu