Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sme rodina to zase skúša s exekučnou amnestiou: Predkladajú to v novom návrhu zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Hnutie Sme rodina chce umožniť, aby po zaplatení dlhu boli občanovi odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky by podal návrh na zastavenie exekúcie. Vyplýva to z návrhu zákona o upustení od vymáhania pohľadávok štátu (zákon o exekučnej amnestii), ktorý poslanci hnutia opätovne predložia na najbližšiu schôdzu parlamentu.

"Cieľom návrhu zákona je vytvoriť podmienky na upustenie od vymáhania pohľadávok štátu voči občanom Slovenskej republiky, ktoré vznikli od 1. januára 1993 do 30. apríla 2019 za podmienky, že občan Slovenskej republiky uhradí svoj dlh voči správcovi pohľadávky do 30. júna 2019. Po zaplatení dlhu mu budú odpustené úroky z omeškania a poplatky a správca pohľadávky podá návrh na zastavenie exekúcie," opisujú poslanci v tlačovej správe.

Návrh zákona tiež stanovuje výšku pohľadávky občana SR voči správcovi pohľadávky nepresahujúcu 10.000 eur bez príslušenstva. Poslanci poukazujú, že podľa štatistík ministerstva spravodlivosti prebieha na Slovensku v súčasnosti približne 3,7 milióna exekúcií. Predložený zákon by mohol podľa Sme rodina umožniť skupine približne 540.000 občanov SR splatiť svoj dlh voči správcovi pohľadávky a zastaviť exekúciu.

"Exekútori môžu zrážať dlh aj z nemocenskej dávky, dôchodku a výživného. Podľa najnovších informácií zo Sociálnej poisťovne má viac ako 34-tisíc dôchodcov exekvovanú časť dôchodku," uzavrelo hnutie. V júni minulého roka návrh zákona o exekučnej amnestii poslanci hnutia nepresadili, plénum Národnej rady SR ho vtedy odmietlo.

Viac o téme: Sme rodinaExekučná amnestia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu