Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza CT stále na pretrase: Predražené nákupy bude riešiť mimoriadny výbor

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Údajne predražené nákupy CT prístrojov by mal riešiť parlamentný zdravotnícky výbor na piatkovom (14. 10.) mimoriadnom rokovaní. O zasadnutie požiadali predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a poslanec NRSR Juraj Blanár (Smer-SD) a tiež opozícia. Na základe týchto dvoch žiadostí plánuje výbor zvolať jeho predseda Štefan Zelník (SNS).

"Dnes ráno som požiadal predsedu výboru NR SR pre zdravotníctvo o zvolanie zasadnutia, aby som reagoval na manipulatívne klamstvá poslanca Beblavého k nákupu CT prístrojov v Liptovskom Mikuláši a Trstenej," informoval dnes Blanár. Opozícia iniciovala rokovanie preto, že chce počuť Blanárove vysvetlenia. "Chceme počuť vysvetlenie. V prípade, že nebude vedieť vysvetliť tieto veci, tak potom by ho mali stiahnuť jeho ľudia v strane alebo ľudia vo voľbách," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente predseda klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka.

Na prípad v ŽSK upozornil v pondelok (10. 10.) nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Podľa neho mal ŽSK kúpiť dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši predražené o viac ako 800.000 eur. Podľa OĽaNO-NOVA je podozrenie, že bolo manipulované s obstarávaním.

ŽSK kúpil jedny z najlacnejších CT prístrojov, opozícia politikárči, tvrdí Blanár

Žilinský samosprávny kraj kúpil v roku 2011 pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši CT prístroje, ktoré boli v tej dobe jedny z najlacnejších. A navyše s päťročným pozáručným servisom. Vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii predseda kraja a poslanec Národnej rady SR Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý odmieta kritiku opozície.

Pripomína, že dva prístroje kúpil kraj v elektronickej aukcii, ktorá je podľa neho najtransparentnejším spôsobom obstarávania. Cena 1,136 milióna eur za jeden prístroj bola podľa neho výrazne nižšia ako cena za prístroje, ktoré vtedy obstarávala napríklad nemocnica v Trenčíne.

Blanár odmieta vyjadrenia poslancov za OĽaNO-NOVA o predraženom nákupe aj o manipulácii verejného obstarávania. "Ako mohlo dôjsť k manipulácii verejného obstarávania, keď išlo o elektronickú aukciu? Žilinský kraj postupoval v zmysle zákona a transparentne cez elektronickú aukciu. Nič nebolo predražené. Nemáme čo skrývať," trvá na svojom Blanár, ktorý je pripravený to vysvetliť poslancom v zdravotníckom parlamentnom výbore. O jeho zvolanie požiadal dnes ráno. Výbor by mal zasadnúť v piatok (14.10.) napoludnie.

Predseda ŽSK zároveň odmieta politizáciu prípadu. Poukázal na to, že nejde o nové obstarávanie. Za jeho medializáciou poslancami z OĽaNO-NOVA vidí budúcoročné voľby do vyšších územných celkov. Richard Vašečka podľa Blanára bude kandidovať.

Drucker by kúpil CT prístroj, ktorý vysúťažil Žilinský kraj

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) by kúpil CT prístroj, ktorý vysúťažil Žilinský samosprávny kraj (ŽSK). Pre údajne predražený nákup dvoch prístrojov kritizuje predsedu ŽSK Juraja Blanára (Smer-SD) poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený). "Myslím si, že tam ani nebola iná možnosť," povedal dnes Drucker.

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva nevyhrala firma s najvyššou ponukou, ale firma s transparentne nastavenou cenou. Vysúťaženú celkovú cenu vrátane pozáručného servisu nepovažuje za zlú. Konanie niektorých účastníkov tendra, ktorí prišli v aukcii s výraznými zľavami, označil za špekulatívne. Z ich krokov malo byť podľa neho evidentné, že ju nemôžu vyhrať, ale aj to, že sa môžu napríklad pokúšať o zrušenie súťaže.

Poslanec Beblavý poukázal aj na nákup CT prístroja banskobystrickou fakultnou nemocnicou v čase, keď ju viedol Vladimír Baláž (Smer-SD). Ten sa tento týždeň stal ako náhradník poslancom. Beblavý upozorňoval, že nákup bol po verejnom obstarávaní predražený o 20 percent oproti odhadovanej cene zákazky. Drucker poukazuje na to, že za rozdielom je DPH, ktorá bola k celkovej cene pripočítaná. V odhadovanej cene zákazky sa neuvádzala.

Viac o téme: Tomáš DruckerKauza CTJuran Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu