Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rok od divokého protestu Gorila: Stret polície s demonštrantmi si pripomenulo iba 50 ľudí!

Aj takéto boli minuloročné protesty proti Gorile Zobraziť galériu (5)
Aj takéto boli minuloročné protesty proti Gorile (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Presne rok po policajnom zásahu na proteste Gorila v Bratislave, ktorý sa skončil pod budovou Národnej rady SR pri múre Bratislavského hradu stretom demonštrantov a polície, sa dnes v Bratislave uskutočnil spomienkový pochod.

Približne päťdesiat účastníkov pochodu, ktorý bol avizovaný ako pokojný a tichý s kahancom v ruke, sa o 17:00 stretlo na Námestí slobody. Po organizačných pokynoch a viacerých príhovoroch sa pred 18:00 vydali cez Námestie 1. mája, Námestie SNP, Zochovu, Zámockú na Palisády, k miestam, kde sa vlaňajší stret demonštrujúcich s políciou odohral. Dnešný pochod je protestom proti vlaňajšiemu zákroku a jeho účastníci žiadajú zriadenie vyšetrovacej komisie. Podľa nich protiprávne konanie voči občanom nemôže byť zabudnuté.

Bratislavský protest proti Gorile z 9. marca 2012 sa mal skončiť približne o 19:00 na Námestí SNP. Dav skandujúcich ľudí sa ale rozhodol pokračovať bez povolenia cez Palisády na Streleckú ulicu až pred budovu Národnej rady SR. Príjazd pred parlament však zablokovali desiatky ťažkoodencov a vodné delo. Polícia pod hrozbou použitia donucovacích prostriedkov niekoľkokrát vyzvala približne tristo ľudí, aby sa rozišli.

Tí napriek opakovaným výzvam neuposlúchli a do policajtov hádzali vajíčka, banánové šupky a delobuchy. Keď začali do polície hádzať kamene a dlažobné kocky vtrhnuté zo zeme, polícia použila slzný plyn a pyrotechniku, vodné delo nie. Počas zhromaždenia predviedli na políciu 19 osôb. Pri zákroku pod parlamentom sa zranili dvaja ľudia, ktorých ošetrili na mieste a následne ich previezli na ďalšie ošetrenie do nemocnice. Zranil sa aj jeden policajt. 

protest Gorila 6
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

protest Gorila 6
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Po proteste Gorila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu