Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Proces s demonštrantom z prostestu Gorila: Prišli aj Hrušovský a Galko

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR Pavol Hrušovský (KDH) a Ľubomír Galko (SaS) sa dnes stretli pred pojednávacou miestnosťou v bratislavskom Justičnom paláci a pýtali sa navzájom, prečo vlastne boli predvolaní. Mali vypovedať ako svedkovia na Okresnom súde Bratislava I v procese s demonštrantom z jedného z protestov Gorila Jánom J., ktorý je obžalovaný z útoku na verejného činiteľa.

"Bol som človek, ktorý pustil na balkón v čase rokovania Národnej rady demonštrantov, čiže teoreticky môže to predvolanie súvisieť aj s tým," domnieval sa Galko. Myslí si, že na lavici obžalovaných by mali sedieť iní ľudia, nie dôchodca, ktorý neudržal emócie. "Ak budem mať príležitosť, tak poprosím súd o zhovievavosť," povedal Galko.

Na dnešné pojednávanie boli predvolaní aj ďalší svedkovia, medzi nimi aj nezávislý poslanec parlamentu a líder Novej väčšiny Daniel Lipšic. Svoju neprítomnosť ospravedlnil. Pojednávanie sa napokon neuskutočnilo, pretože obhajca obžalovaného nemohol prísť.

Na proteste pred parlamentom sa 29. februára 2012 zúčastnila asi stovka ľudí. Organizátori pôvodne predpokladali, že by mohli vytvoriť okolo parlamentu živú reťaz a zablokovať všetky východy, aby znemožnili odchod poslancom, ktorí nerokovali o ich požiadavkách. Východy však celý deň strážila polícia a krátka živá reťaz vydržala len niekoľko minút. Z protestu vtedy polícia odviedla päť ľudí.

Ján J. z Kozároviec v okrese Levice pred súdom priznal, že policajta, ktorý voči nemu zakročil, udieral do prilby, konal však v šoku. Podľa svojich slov sa chcel zastať iného muža, voči ktorému zasahovala polícia. Zásah vyvolali niektorí demonštranti, ktorí rozoberali zábrany pred Národnou radou SR.

Jána J. obvinili z útoku na verejného činiteľa, súd ho pôvodne trestným rozkazom uznal za vinného a potrestal zaplatením 200 eur. S tým však nesúhlasil, preto prebieha súdne pojednávanie. Pokračovať bude v apríli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu