Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kauza Gorila: Novinárovi za "zabudnutie" na spis ponúkali až 10 miliónov!

Tom Nicholson
Tom Nicholson (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Novinár Tom Nicholson v rozhovore pre denník SME priznal, že mu za "stratu pamäte" pri spise Gorila núkali nemalú sumu. Ide o údajný záznam SIS z odposluchov bytu, v ktorom sa mal Jaroslav Haščák z Penty stretávať s politikmi. V dokumente sa píše o províziách za privatizáciu pre SDKÚ, KDH, ale aj o financovaní SMK a Smeru. Nicholson neverí, že sa prípad niekedy vyšetrí.

Napriek tomu, že o pravdivosti spisu sa vedú polemiky a polícia v minulosti prípad neúspešne vyšetrovala, novinár tvrdí, že dokument je stopercentne pravý. "Nielen preto, že poznám zdroj. Bol som v dome, kde sa vykonávalo odpočúvanie, mal som rôzne stretnutia. Tiež sa mi vyhrážali a núkali peniaze. Ak by Gorila nebola pravdivá, prečo by to robili?,“ trvá na svojom stanovisku novinár.

Nicholsonovi, ktorý mal spis u seba dva roky, sa podľa jeho slov nielen vyhrážali, ale snažili sa ho aj uplatiť lukratívnymi peňažnými ponukami: „Jeden človek z tajnej služby ma kontaktoval, že by mi vedel dohodnúť päť až desať miliónov korún, ak mu symbolicky vrátim spis a zaviažem sa, že o kauze nebudem písať. Druhú ponuku mi dal bývalý siskár z čias Ivana Lexu, že ak neberiem peniaze ako normálny chlap, nech založím nadáciu a tam mi ich pošlú. Smial sa mi, že ich môžem použiť na detské domovy. Pre týchto ľudí je nepochopiteľné, že niečo nevedia kúpiť za peniaze.“

Po tom, čo spis odovzdal policajtom Úradu boja proti korupcii, vyzeralo všetko najprv veľmi nádejne. Potom mu však oznámili, že z vyšetrovanie nič nebude. Vyšetrovateľov údajne viac zaujímalo, odkiaľ sa mu podarilo dokument získať, ako došlo k úniku a kto je za to zodpovedný.

V súčasnosti sa informácie z Gorily opäť preverujú. Nicholson je však voči tomu, že príde k obvineniu niekoho z politickej špičky alebo biznisu skeptický. "Nikto na Slovensku nemá záujem zničiť sám seba. Tento spis poukazuje aj na vládne strany, aj na opozíciu. Kým nedôjde k obratu vo fungovaní tejto krajiny, nie je možné, aby sa to dôkladne vyšetrovalo,“ nechal sa počuť s tým, že netuší, kto dal vlastne Gorilu na web a vlastné pričinenie v tejto veci odmieta.

„Gorila hovorí o dvoch veciach. O tom, že systém politických strán na Slovensku je podfinancovaný. To znamená, že strany nemajú dosť peňazí z legálnych zdrojov, od štátu na réžiu a zaplatenie svojich ľudí. Potrebujú vytvoriť fiktívne a čierne príjmy, aby mohli existovať. Gorila poukazuje aj na druhú, vážnejšiu vec, že základy demokracie na Slovensku sú plytké, ak sa dajú v parlamente kúpiť hlasy a nejaká finančná skupina rozhoduje, že treba ďalej privatizovať, aby sa zachovali príjmy,“ odpovedal Nicholson v závere rozhovoru na otázku, o čom spis vlastne vypovedá a dodal, že pre neho je Gorila koncom ilúzií.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu