Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kamarát zavraždeného Holuba sa posťažoval pred súdom: Reč padla aj na románik mafiánskeho bosa Kýbla

Proces s obžalovanými z vraždy Holuba a iných prebiehal bez Kýbla. Zobraziť galériu (5)
Proces s obžalovanými z vraždy Holuba a iných prebiehal bez Kýbla. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Miro Vacula)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom obžalovaných pokračoval v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici proces s už odsúdeným Róbertom Lališom zvaným Kýbel a ďalšími šiestimi obžalovanými. Na povrch vyplávali zaujímavé detaily. Z niektorých mrazí aj po rokoch.

Pojednávanie, ktoré sa znova konalo za sprísnených bezpečnostných opatrení v banskobystrickom ústave na výkon väzby rovnako ako prvý proces s gangom sýkoriek, bude pokračovať koncom októbra. Medzitým sa dostane spis na Najvyšší súd, ktorý rozhodne o sťažnosti obhajcov. Tí podali námietku zaujatosti voči senátu, ale ten im nevyhovel.

Kamarát zavraždeného Holuba sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kýblov románik

Na súde padla okrem iného reč aj na románik už spomínaného mafiánskeho bosa Kýbla. "Pred vyšetrovateľom sa v súvislosti s jedným prípadom vraždy, ktorý je predmetom obžaloby, zmienil aj o tom, "že mal pletku" s dcérou istého muža, ktorý je známy v mediálnom biznise a pôsobil aj vo verejnej správe. Kýbel vypovedal, že žena chodila do posilňovne vo Fiate, ktorý bol považovaný za sýkorovskú základňu," vyzdvihla novinárka Júlia Mikolášiková v reakcii na Lališovu výpoveď z prípravného konania, ktorú čítali na utorkovom pojednávaní. On sám sa ho totiž v ten deň nezúčastnil.

Prečítajte si aj: ONLINE Megaproces s Ruskom a mafiánmi: VIDEO Dojemné slová pre Volzovú aj intímne odhalenie

Mikolášiková ešte v roku 2016 písala aj o Lališových falošných dokladoch. Ako odznelo na súde, tie našli v roku 2015 po domovej prehliadke v českom Brne po tom, ako mafiánskeho bosa zadržali v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Doklady mali byť na meno Juraj Barna. Táto osoba pri tom existuje, doklady obsahovali jej skutočné údaje - avšak fotografia patrila Kýblovi.

Jedenásť skutkov

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sedmičku obžaloval za jedenásť skutkov. Ide o založenie a podporovanie zločineckej skupiny, trestné činy vraždy, nedovolené ozbrojovanie, všeobecné ohrozenie a ďalšie trestné činy.

Hrob Roberta Holuba.
Zobraziť galériu (5)
Hrob Roberta Holuba.  (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Okrem iného im kladie za vinu vraždy bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba, predstaviteľov konkurenčných skupín Róberta Pála, Maxima Malkartiho, ale i vlastného Tibora Bugára a Roháčovho kamaráta Jozefa Hamalu.

Vyhlásili, že sú nevinní

Obžalovaní sú stíhaní aj za pokus o vraždu dvoch osôb Ruskej federácie a za atentát v bratislavskom obchodnom stredisku v roku 2004. Cieľom výbuchu bola snaha zlikvidovať Iva Ružiča, ktorého považovali za vplyvného člena konkurenčnej bratislavskej skupiny takáčovcov. Obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní a svedčia proti nim nevierohodní svedkovia z radov tzv. kajúcnikov.

Prečítajte si aj: Päť sýkorovcov odmieta účasť na vraždách: Na súde opäť tvrdili, že sú nevinní

Druhý deň pojednávania sa ako bolo spomenuté konal už bez Lališa. Požiadal o konanie v neprítomnosti. Jeho spoluobžalovaný Juraj Harvan z pojednávania tiež mohol odísť po tom, ako nevyužil možnosť vo veci vypovedať a čítala sa iba jeho krátka výpoveď pred vyšetrovateľom. Rovnako nevypovedal ani Alojz Kromka, zvaný Čistič. Prečítal však a odovzdal do spisu svoje rozsiahle stanovisko k obžalobe. Zároveň požiadal predsedu senátu založiť do spisu knihu Mikuláša Černáka Prečo som prelomil mlčanie.

Rozsiahla výpoveď

Rozsiahlu výpoveď podal na 23 rokov odsúdený obžalovaný Ladislav Badó. Ten bol kamarátom Róberta Holuba a svedkom neúspešného atentátu na neho, ktorý sa udial v priestore benzínového čerpadla v Košiciach v septembri 1997.

Ladislav Badó
Zobraziť galériu (5)
Ladislav Badó  (Zdroj: interpol)

Badó bol s Holubom aj v Bratislave, kam ich pozval Černák. Stretli sa v hoteli Danube, kde na Holuba zaútočil Roháč a ťažko ho zranil. Holubov ochrankár Fabian však zomrel na mieste. Holuba potom Roháč zastrelil v nemocnici.

Prečítajte si aj: Exkluzívny list z väznice: Vdova po bossovi Holubovi napísala Černákovi, láska až za hrob

Badó sa súdu posťažoval, že je nespravodlivo odsúdený na vysoký trest za vraždu košického príslušníka Klešča, ktorú nespáchal. Tvrdí, že ho usvedčuje Alexander Horváth, zvaný Šani, ktorý však nedávno vyhlásil, že išlo o krivú výpoveď. Preto Badó chce požiadať o obnovu konania.

Viac o téme: VraždaPojednávanieRóbert LališŠpecializovaný trestný súdRóbert Holub
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu