Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Všadeprítomný zápach testosterónu po bitke v centre Bratislavy: Ako dôkaz poslúžia kamerové záznamy

Zobraziť galériu (20)
(Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Stredajšia bitka v centre hlavného mesta znova vyvolala diskusiu ohľadom bezpečnosti. Podľa bezpečnostného manažéra však v prospech policajtov hovorí aj fakt, že zadržali až 107 osôb. Správanie futbalových chuligánov verejne odsúdil primátor Bratislavy Matúš Vallo i starostka mestskej časti Staré mesto Zuzana Aufrichtová.

FOTOGALÉRIA z nočnej bitky chuligánov: Zničené centrum Bratislavy, výtržníci skončili v putách

Bitka futbalových chuligánov v Bratislave

Celkovo 51 zadržaných Bulharov, 41 Poliakov a 15 Holanďanov. Zástupcovia zákona mali v stredu plné ruky práce. Prokuratúra sa však deň po incidente vyjadrila, že zatiaľ neeviduje žiadne obvinenie v prípade. Polícia pôvodne informovala o obvinení 56 osôb, neskôr informáciu korigovala na zadržaných z výtržníctva.

Mesto poskytlo kamerové záznamy

Hlavné mesto ani bratislavská mestská polícia neboli zo strany štátnej polície požiadaní o súčinnosť. Uviedol to hovorca Bratislavy Peter Bubla. "Polícia pracuje aj s operatívnymi informáciami a situáciu vyhodnotila inak,“ skonštatoval v súvislosti s bitkou, ktorá priamo nesúvisela so zápasom predkola Ligy majstrov, odohrávajúceho sa v stredu večer na Tehelnom poli.

„Mestská polícia nedisponuje spravodajskými informáciami a ani nie je disponovaná na zásah pri takomto rozsahu výtržnosti. Okamžite po incidente však poskytla štátnej polícii maximálnu súčinnosť,“ uviedol Bubla. Posilnené hliadky pomáhali pri zabezpečovaní verejného poriadku, dokumentácii miesta činu i pri eskorte zadržaných osôb. "Štátnej polícii sme takisto poskytli záznamy z kamerového systému v centre mesta," dodal Bubla. Tie by teda mohli poslúžiť ako dôkazový materiál.

Všadeprítomný zápach testosterónu po
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Vyčíňanie futbalových fanúšikov v centre Bratislavy dôrazne odsudzujeme. Je hrubým prejavom neúcty voči mestu, v ktorom žijeme a aj voči ľuďom, ktorí si užívajú jeho otvorenú a priateľskú atmosféru,“ zopakoval Bubla stanovisko mesta.

Bitka pobúrila aj starostku bratislavského Starého Mesta Zuzanu Aufrichtová. "Vyjadrujem pohoršenie až pobúrenie z neakceptovateľného správania fanúšikov v centre Starého Mesta," uviedla Aufrichtová s tým, že bezpečnosť obyvateľov musí byť prvoradá.

Odborníci o brutalite v centre Bratislavy: VIDEO Išlo o tvrdé bojové jadrá, chuligáni s vypnutým myslením

Nastúpila havarijná čata

Mesto začalo okamžite po upokojení situácie s odstraňovaním následkov incidentu. "Hneď ako polícia umožnila vstup do priestoru, sme začali s čistením. Ráno okolo šiestej bola komunikácia ešte umytá vodou a ručne dočistená od jemného skla a škvŕn," ozrejmil Bubla o prácach, ktoré do 7.00 h zabezpečovala štvorčlenná havarijná čata a päť ďalších pomocných pracovníkov.

Šéfka staromestskej samosprávy Aufrichtová okamžite po udalostiach komunikovala s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom a náčelníkom mestskej polície Marekom Gajdošom. Na miesto bola vyslaná aj hliadka dobrovoľného hasičského zboru Starého Mesta.

Škody na majetku mesta nevznikli

Škody na majetku hlavného mesta pri výtržnostiach nevznikli. Prípadnú pomoc v súvislosti so škodami, ktoré utrpeli súkromné prevádzky, bude mesto riešiť individuálne a v závislosti od jej charakteru. 

Polícia zadržala takmer 80
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Čo sa týka škôd na majetku mestskej časti, na Ventúrskej ulici máme Zichyho palác a neboli hlásené žiadne škody na majetku a ani na žiadnom inom majetku v správe mestskej časti," uviedla samospráva. Starostka zároveň poznamenala, že mestská časť naďalej rokuje o spolupráci s mestskou a štátnou políciou, keďže vlastné bezpečnostné zložky nemá. "Prebiehajú rokovania o úzkej spolupráci práve pri takýchto vypätých situáciách, napríklad včasným informovaním o takýchto rizikách, aby aj mestská časť mohla urobiť preventívne opatrenia," skonštatovala Aufrichtová.

Brutálna bitka v srdci Bratislavy: FOTO Chuligánov zadržali vyše sto, Slováci ich zvozili pod čiernu zem!

Pri potýčke došlo k viacerým zraneniam. Záchranári uviedli, že deväť mužov odviezli do nemocnice, ďalších ošetrili na mieste. Bulharskí fanúšikovia na Slovensko prišli na štvrtkový futbalový zápas svojho tímu v Ružomberku. Poľskí a holandskí fanúšikovia zas chceli podľa polície narušiť stredajší zápas Slovana proti tímu z Čiernej Hory.

Viac o téme: BitkaChuligániVentúrska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu