Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Argentínsky steak za 30 eur, omyl! V Prahe servírovali choré poľské mäso luxusné reštaurácie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Aj tisíc korún českých za porciu. To bola cena za argentínsky steak v luxusných pražských reštauráciách. Ukázalo sa však, že mäsko, na ktorom si pochutnávali hostia vychýrených podnikov, nebolo také, ako ho prezentovali v daných prevádzkach. Malo ísť totiž o hovädzie z podozrivých poľských bitúnkov.

Český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman o situácii informoval v stredu na poľnohospodárskom výbore. Dodal, že ak by sa v poľskom hovädzom našli zvyšky veterinárnych liečiv, prijme štát mimoriadne veterinárne opatrenia. 

Detaily o odhalení škandálu s poľským hovädzím: Dojemný príbeh redaktora a pohľad na zdochliny

"Chcem vás ubezpečiť, že to nešlo do žiadnych low-costových reštaurácií, boli to luxusné reštaurácie, špeciálne v Prahe. Brali to reštaurácie, ktoré potom vydávali poľské mäso za argentínske, aby mohli predávať za 1000 korún porciu," priblížil poslancom. Konkrétne prevádzky však neuviedol. Podľa jeho slov sú nazývané ázijsky. "A tým nemyslím čínske reštaurácie," dodal.

Testy na salmonelu

Veterinári v poľskom hovädzom mäse z problematických bitúnkov, ktoré poputovalo do Prahy, zatiaľ zvyšky liečiv nezistili. Hovädzina dokonca pôsobila v poriadku aj na pohľad. Stále sa však čaká na výsledky testov na salmonelu. Informoval o tom v utorok Petr Majer z českej Štátnej veterinárnej správy. Malo ísť o 56 kilogramov mäsa, ktoré nakúpili práve spomínané české reštaurácie. 

Nové zistenia o poľskom mäse: Až 240 kilogramov bolo zdravotne v poriadku

Veterinári v Česku od 28. januára odobrali približne 80 vzoriek zo zásielok poľského mäsa. Vyšetrili už tretinu, pričom sa preukázalo, že všetky vzorky sú v poriadku. K našim západným susedom sa malo celkovo dostať približne 300 kilogramov mäsa z chorých kráv. Z toho 137 kíl nakúpili spotrebitelia alebo reštaurácie. 

Argentínsky steak za 30
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TVN24)

Nedôverčivý minister

Český minister poľnohospodárstva Toman prehlásil, že neverí poľskému systému veterinárnej kontroly. Dôvodom je to, že informácie z poľskej strany sa postupne menili. Vyzval preto k tomu, aby sa občania poľskému hovädziemu radšej vyhýbali. 

Zakážu pre škandál s mäsom z chorých kráv dovoz poľských potravín? V ceste tomu stojí nariadenie

Česko podľa neho prípadne zavedie mimoriadne veterinárne opatrenia, ktorými by zamedzili obchod, aby sa poľské mäso do krajiny nedostávalo. To všetko však môže nastať až po konzultácii s Európskou komisiou. Podobne ako na Slovensku. Podľa Tomana by však v prípade zákazu mali postupovať jednotne všetky európske krajiny. Inak by sa do Česka mohlo dostať mäso z Poľska aj cez iné štáty.

Kauza okolo poľského hovädzieho mäsa vypukla po tom, ako televízia TVN24 zverejnila reportáž, ktorú natočila v jednom z mäsokombinátov v Poľsku. Na videu vidieť, ako na bitúnok privážajú kravy a býky, ktoré ani nevedia stáť na vlastných nohách. Choré zvieratá ďalej spracovávajú na mäso. Takýto postup je v Poľsku nelegálny, reportéri však odhadujú, že v krajine sú takýchto bitúnkov stovky. Podľa zverejnených informácií ministerstva pôdohospodárstva SR sa toto mäso dostalo aj na Slovensko.

Argentínsky steak za 30
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TVN24)

Bitúnok, kde dochádzalo k zabíjaniu chorých kráv, už zatvorili. Na trh sa dostalo približne 9,5 tony mäsa, z toho tretina do krajín EÚ. Informovala o tom agentúra DPA. Poľské úrady však nebezpečie pre zdravie a život človeka vylučujú.

Viac o téme: ŠkandálHovädzinaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu