Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Detaily o odhalení škandálu s poľským hovädzím: Dojemný príbeh redaktora a pohľad na zdochliny

Na bitúnkoch sa malo obchodovať s chorým hovädzím dobytkom.  Zobraziť galériu (2)
Na bitúnkoch sa malo obchodovať s chorým hovädzím dobytkom. (Zdroj: TVN24)

POĽSKO - Škandál s hovädzinou z Poľska neotriasol len touto krajinou. Mäso z chorého dobytka putovalo na Slovensko, Česko, dostalo sa aj do Nemecka či Holandska. Na kauzu upozornili miestne médiá. Trvalo mesiace, kým sa reportérom podarilo dostať do centra diania. Napokon im v tom pomohla vytrvalosť aj dojímavý príbeh. Potom už museli čeliť realite a odpornému pohľadu na zdevastované zvieratá.

O tom, ako vznikala reportáž televízie TVN24, porozprával v rozhovore pre ČT24 Tomasz Patora. Podľa jeho slov trvala príprava niekoľko mesiacov. Jeden z redaktorov si totiž najprv musel získať dôveru v podniku, aby sa dostal medzi "zasvätených" mäsiarov.

Ako všetko začalo

Do redakcie TVN24 sa dostala informácia od neupresneného zdroja. "Že je v Poľsku už dlho spracovávané mäso chorých kráv, a že sa produkuje mäso z uhynutých zvierat, sme sa dozvedeli pred pol rokom od informátora z brandže producentov mäsa," upresnil Tomasz Patora začiatky celej kauzy. Keďže sa ukázalo, že na také prevádzky naozaj polícia narazila aj v minulosti, informácia začala novinárov zaujímať. Zdroj im poskytol aj zoznam podozrivých prevádzok a tak sa mali od čoho odraziť. Zvolili si, že preskúmajú praktiky na mieste vzdialenom od väčších miest.

Zakážu pre škandál s mäsom z chorých kráv dovoz poľských potravín? V ceste tomu stojí nariadenie

"Nemali sme nikoho vo vnútri, žiadneho insidera, ktorý by nám mohol pomôcť s dokumentáciou materiálu, tak sme sa rozhodli preniknúť tam pomocou žurnalistu v teréne," priblížil Patora s tým, že po tom, ako sa jeden z nich, reportér Patryk Szczepaniak, zamestnal ako začínajúci mäsiar, sa domnienky potvrdili. 

Kľúčová nočná smena a dojímavý príbeh

Kým sa novinár dopracoval na post mäsiara, prešli štyri mesiace. Spočiatku pracoval na dennej smene, kde kravy nezabíjali. "Nedialo sa nič nenormálne okrem toho, že je spracovávané hovädzie z nočnej porážky. Bolo vidieť, čo je to za zdochliny, zdochliny s abscesmi, s odstránenými časťami, ktoré boli pravdepodobne zhnité," znel opis Patora.

Detaily o odhalení škandálu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TVN24)

Aby sa však dostal k dôkazom, potreboval pracovať v nočnej smene, kde kravy zabíjali. Tam ale prijímali len ľudí, ktorým dôverovali. Reportérovi napokon pomohla dcéra majiteľa prevádzky, ale najmä jeho vymyslený dojímavý príbeh, ktorým zapôsobil na jej city. "Príbeh bol taký, že mladý človek, ktorý prerušil štúdium, išiel na západ za prácou do Holandska. Tam pracoval, spoznal dievča, vzťah sa nevydaril, dievča ho podviedlo a musel odtiaľ odísť, musel zmiznúť. Vrátil sa do Poľska, potreboval rýchlo väčší obnos peňazí a nebojí sa akejkoľvek práce," povedal Patora a podotkol, že príbeh sa ukázal ako presvedčivý.

Investigatívnym novinárom z relácie Superwizjera sa napokon ich trpezlivosť vyplatila. Natočili šokujúce video, na ktorom vidieť, ako na bitúnok dovážajú kravy, ktoré ledva stoja na vlastných nohách. Choré zvieratá ďalej spracovávajú na mäso.

POTVRDENÉ: Tristo kíl mäsa z chorého dobytka z Poľska skončilo v slovenských reštauráciách a školách

Takýto postup je v Poľsku nelegálny, reportéri však odhadujú, že v Poľsku sú takýchto bitúnkov stovky.

Viac o téme: ŠkandálHovädzinaReportážBitúnokPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu