Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž si roky vyberal peniaze z účtu tak, aby mu ich banka neodrátala: Jeho výhorovka, vás dostane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Zamestnanec pekingskej banky zistil, že z bankomatu si okolo polnoci dokáže vybrať peniaze bez toho, aby mu odišli z účtu. Banka na to prišla až o tri roky neskôr, keď ju jej pracovník obral o približne sedem miliónov. Na svoju obhajobu však tvrdí, že chcel len upozorniť na chybu v bankovom systéme.

Senior programátorovi spoločnosti Huaxia Bank v Pekingu Qinovi Quishengovi (43) hrozí až 10,5 roka za mrežami po tom, čo z bankomatu za tri roky vybral podvodným spôsobom zhruba 7 miliónov yuanov (cca 880 tisíc eur).

Muž totiž odhalil nedostatky v bankovom systéme. Na svoju obhajobu uviedol, že systém okolo polnoci nevie správne zaznamenávať výbery z účtov. Bol podľa neho nastavený tak, že o spomínanom čase transakcia na výber peňazí vyslala upozornenie o zlyhaní, pričom sa nakoniec nezrealizovala. Programátor však našiel spôsob, ako ohnúť pravidlá a do systému vložil kód, ktorý tieto upozornenia blokoval.

Na snímke je Qin Qisheng.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke je Qin Qisheng.  (Zdroj: Twitter/electrocode)

Quisheng po prevalení incidentu tvrdí, že spomínané medzery v systéme chcel len zvýrazniť. Napokon všetky nadobudnuté financie banke, ktorá na ne prišla v úvode januára a bezodkladne ich odstránila, vrátil. Inštitúcia však voči svojmu už bývalému zamestnancovi nevzniesla nijaké obvinenie, lebo akceptovala jeho vysvetlenie a nechcela, aby sa prípad dostal do médií. Úrady však toto vysvetlenie neprijali a v decembri muža zatkli za krádež.

Quishengovo tvrdenie, že chcel upozorniť na chyby, ale skomplikovala skutočnosť, že istú čiastku z ukradnutých peňazí investoval do akcií na burze. Teraz mu hrozí trest odňatia slobody vo výške až na 10,5 roka väzenia.

Viac o téme: ČínaBankomatChybaProgramátorSystém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu