Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najhorší nájomný vrah mafiánov v novodobých dejinách Slovenska potvrdený: Roháča odsúdili

Jozef Roháč. Zobraziť galériu (6)
Jozef Roháč. (Zdroj: TASR – Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Jozef Roháč má právoplatný doživotný trest po Maďarsku už aj na Slovensku. Člen zločineckej skupiny sýkorovci sa špecializoval na používanie výbušnín, ktoré malo byť jeho koníčkom. V pondelok o treste rozhodol Najvyšší súd SR, keď zamietol jeho odvolanie.

Podľa odvolacieho súdu totiž orgány činné v trestnom konaní ako aj prvostupňový súd postupovali tak, aby bol náležite zistený skutkový stav. Podľa najvyššieho súdu bola vina Roháča za účasť na niekoľkých vraždách v rámci skupiny sýkorovcov preukázaná a v tejto oblasti nie sú pochybnosti.

Na doživotie odsúdený Roháč nechce byť eskortovaný z Maďarska na proces na Slovensku

Roháč sa podľa výsledkov vyšetrovania zameriaval najmä na vraždy s pomocou výbušnín, pričom práve za túto činnosť mu bol uložený doživotný trest aj v Maďarsku. "Nadobudli sme presvedčenie, že táto činnosť bola priam jeho koníčkom," povedal dnes predseda senátu s tým, že iný trest v tomto prípade nebolo možné uložiť. 

Jozef Roháč.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Repro TASR)

Rovnako ako v odvolacom konaní proti zvyšku vedenia skupiny, aj dnes člen senátu Štefan Harabin spochybnil zákonnosť senátu s tým, že do zloženia zasahovala šéfka NS SR Daniela Švecová.

Megaproces so sátorovcami: Odsúdená sýkorka vypovedala o vojne gangov na južnom Slovensku

Jozefa Roháča Špecializovaný trestný súd celkom trikrát po sebe odsúdil na doživotný trest v procese so skupinou sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa zvaného Kýbel. Najvyšší súd však verdikt dvakrát po sebe zrušil. Na verejnom zasadnutí v júni tohto roku nakoniec odvolací súd vinu členov skupiny sýkorovov potvrdil, Jozefa Roháča však vylúčili na samostatné konanie. Súdu totiž nezaslal súhlas s konaním v neprítomnosti. Na zasadnutí sa nezúčastnil ani dnes, povolenie na konanie však dal.

Róbert Lališ.
Zobraziť galériu (6)
Róbert Lališ.  (Zdroj: SITA/Jozef Habočík)

Najvyšší súd SR na júnovom verejnom zasadnutí potvrdil vinu aj tresty pre členov zločineckej skupiny známej ako sýkorovci. Znamená to, že šéf skupiny Róbert Lališ a člen skupiny Ivan Cupper, prezývaný Vincko, si vo väzení odsedia doživotné tresty. Ďalší člen skupiny Martin Bihári, prezývaný Rus, pôjde do väzenia na 23 rokov. Súd potvrdil aj vinu Alojza Kromku, zvaného Lojzo Čistič. Súd mu však trest neuložil, keďže si už odpykáva doživotný trest.

Roman Deák, ktorého zastrelili 20. októbra 1999 v bratislavskej Dúbravke devätnástimi ranami so samopalu a pištolí.
Zobraziť galériu (6)
Roman Deák, ktorého zastrelili 20. októbra 1999 v bratislavskej Dúbravke devätnástimi ranami so samopalu a pištolí.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Súd uznal „sýkorky“ vinnými zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z vrážd, všeobecného ohrozenia a iných trestných činov. Obžalovaní sa priamo alebo ako spolupáchatelia či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. 

Šokujúca výpoveď nájomného zabijaka Roháča: Priznal sa k vražde, za ktorú už odsúdili iného

Podľa svedkov sa Lališ šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou.

Jozef Roháč.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR – Henrich Mišovič)

Lališ, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranové stanovisko. V ňom odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritóriá pôsobnosti jednotlivých skupín po smrti Sýkoru.

Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom T., pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral, tvrdil.

Viac o téme: VraždySúd Jozef Roháč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu