Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Eleonóra Kabrheľová sa na súd nedostavila, rovnako ani jeden z 12 predvolaných svedkov

Nora Mojsejová na súde
Nora Mojsejová na súde (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Hlavné pojednávanie s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou Kabrheľovou, predtým mediálne známou ako Eleonórou Mojsejovou, obžalovanou z podvodu, a s ďalšími obžalovanými sa v utorok na Okresnom súde Bratislava I neuskutočnilo.

Nedostavil sa totižto ani jeden z 12 predvolaných svedkov. Neprišla obžalovaná Eleonóra Kabrheľová ani ďalší piati spoluobžalovaní. Ospravedlnili sa z rozličných dôvodov a dali svojim obhajcom súhlas na pojednávanie v neprítomnosti. Predseda trojčlenného senátu proces odročil na 12. februára. Ako povedal, v danej chvíli je situácia na okresnom súde, čo sa týka zapisovateliek kritická, preto by nemohlo byť pojednávanie v najbližších dňoch. Šiesti sudcovia na trestnom úseku tohto nižšieho bratislavského súdu majú aktuálne k dispozícii len dve zapisovateľky. 

Skoré ukončenie tejto kauzy sa na tomto súde nepredpokladá. Krajská prokuratúra v Bratislave totiž pôvodne navrhla vypočuť 80 svedkov. Súd ich doteraz vypočul približne 60. Okrem toho sa musí senát oboznámiť s písomnými dôkazmi. Eleonóra Kabrheľová je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane s ďalšími piatimi spoluobžalovanými. Medzi nimi je aj Maroš M., ktorý bol v minulosti odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra Kabrheľová v minulosti uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra Kabrheľová s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre K. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur.

Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra Kabrheľová, Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja za takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

Na Okresnom súde Košice II sa na začiatku marca tohto roku začalo hlavné pojednávanie vo veci trestného činu skrátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva, z ktorého sú obžalovaní Košičania Eleonóra Kabrheľová, známa z televíznych reality šou, a súdny exekútor Karol M. V kauze ide podľa obžaloby o vyhotovenie fiktívnych faktúr za tri mesiace roku 2013 a uplatnenie neoprávneného odpočtu DPH na daňovom úrade. Celková škoda predstavuje viac ako 18.000 eur.

Viac o téme: Súd Eleonóra Kabrheľová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu