Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kultúrni barbari vyčíňali v Bratislave! FOTO Aha, ako skončil známy turistický symbol

Po soche napoleonského vojaka zostali na Hlavnom námestí len jeho stopy. Zobraziť galériu (6)
Po soche napoleonského vojaka zostali na Hlavnom námestí len jeho stopy. (Zdroj: Facebook/Vašo Mika, TASR - Daniel Veselský)

BRATISLAVA - Tak to je vrchol. Obľúbená socha napoleonského vojaka, ktorá zdobí Hlavné námestie v Bratislave, je fuč. V noci z piatka na sobotu ju totiž niekto vypáčil. Smutný pohľad neunikol verejnosti, ktorá si teraz kladie otázku, kde skončila známa ozdoba, ktorá bola terčom fotoaparátu nejedného turistu.

Hlavné mesto však na sociálnej sieti informovalo, že nikto nemusí mať obavy. "Napoleon je v bezpečí a veríme, že sa čoskoro vráti na svoje miesto," znelo vo vyjadrení. Podľa ich slov mestská polícia v sobotu ráno zaistila miesto činu, informovala vlastníka sochy, ktorým je mestská časť Staré Mesto. Tá si sochu nateraz odviezla a zabezpečí jej prípadnú opravu.

Známu sochu mal niekto poriadne v žalúdku.
Zobraziť galériu (6)
Známu sochu mal niekto poriadne v žalúdku.  (Zdroj: Facebook/Bratislava - hlavné mesto SR)

Čo sa vlastne stalo?

Po tom, ako Václav Mika zverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom sa pýtal verejnosti, kam zmizol vojak z námestia v centre mesta, ľudia reagovali, že ešte vo štvrtok bol na svojom mieste. V komentároch poukázali aj na to, že vzhľadom na zvýšené bezpečnostné opatrenia by sa takéto prípady stávať nemali. Socha vojaka sa však nestala cieľom vandalov po prvý raz. Poškodili ju aj v roku 2013. Či posledný útok zaznamenala kamera na Hlavnom námestí, ale zatiaľ nie je isté. Hovorca mestskej polície Peter Pleva totiž uviedol, že samotná kamera mohla mať aj technický výpadok - poruchu napájania a podobne.

História napoleonského vojaka

Nonšalantne sa opiera o lavičku a nemo pozoruje život v centre mesta už od roku 1997. Socha napoleonského vojaka patrí k obľúbeným ozdobám a symbolom Hlavného námestia. Autorom je sochár Juraj Meluš. Pripomínať má prítomnosť Napoleonovej armády v hlavnom meste v 19. storočí. 

Viac o téme: SochaPoškodenieNapoleon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu