Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Ohromujúci objav pod tanečným parketom v parku: Pátrali po ňom takmer dvesto rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube/Ruptly)

SMOLENSK - Pod tanečným parketom v zábavnom parku v centre Smolenska našli ruskí a francúzski archeológovia hrob generála Napoleonovej armády, ktorý tu pred dvoma storočiami utrpel pri cisárovom ťažení na Moskvu v auguste 1812 smrteľné zranenia. Po generálovom hrobe sa pátralo mnoho rokov pred tým, ako sa našiel v parku, vybudovanom v sovietskej ére na mieste bývalej pevnosti, napísal spravodajský server Newsru.com.

Devízny generál César Gudin de la Sablonnière bol svojho času pochovaný bez uniformy, bez medailí a bez srdca, ktoré na cisárov rozkaz bolo pochované v Paríži, kde do Víťazného oblúka bolo tiež vyryté generálovo meno. Okrem toho bol tiež pochovaný bez ľavej nohy, ktorú mu odtrhla guľa vypálená z ruského dela. Tá taktiež rozdrvila generálovu pravú nohu. Práve podľa týchto zranení sa ostatky podarilo predbežne identifikovať. Ich pravosť majú ešte potvrdiť testy DNA, kvôli ktorým Gudinov potomok už pricestoval do Moskvy. 

VIDEO Ohromujúci objav pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

"Gudin zomrel Napoleonovi v náručí, Bonaparte bol posledný, kto ho videl živého, a tak po Napoleonovi sme prví, kto vidíme pozostatky tohto vynikajúceho generála," vyhlásil archeológ Pierre Malinowski, ktorý pomohol expedíciu zorganizovať. 

VIDEO Ohromujúci objav pod
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Gudin, ktorý býval Napoleonovým spolužiakom vo vojenskej škole, dokázal vyhrať či prežiť všetky boje a potýčky, až do osudového stretu s vojakmi generála Pavla Tučkova, ktorí kryli ústup ruských vojsk. V Smolensku bol pochovaný spolu s ruským generálom Antonom Skalonom, ktorý mesto obraňoval. Jeho hrob sa však ešte nájsť nepodarilo.

Viac o téme: GenerálSmolenskNapoleon BonaparteCésar Gudin de la Sablonnière
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu